Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Worldcoin beschuldigd van mega-oplichting na 80% koersexplosie

Worldcoin-WLD
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Worldcoin is al sinds de introductie in de zomer van 2023 een enorm controversieel project. De ontwikkelaars proberen een soort universal basic income (UBI) uit te geven en tegelijkertijd het verschil tussen ‘echte’ mensen en bots op het internet duidelijk te maken, maar de uitvoering hiervan ligt wat ingewikkeld. Tot overmaat van ramp wordt het project nu beschuldigd van oplichting.

Begint de crypto bullmarkt binnenkort? ‘Bitcoin snel naar $100.000’
Begint de crypto bullmarkt binnenkort? 'Bitcoin snel naar $100.000'

Worldcoin draait tokendump terug

De bijbehorende token van het Worldcoin-netwerk heet eveneens worldcoin (WLD). Afgelopen juni gaven de ontwikkelaars voor honderden miljoenen dollars aan worldcoin vrij, en in juli volgde een bijna net zo’n groot bedrag. In totaal wilden de ontwikkelaars 80% van alle tokens beschikbaar stellen over een periode van 3 jaar. Zelfs voor een jong blockchainproject is dat percentage gigantisch, ook over een tijdsbestek van 3 jaar.

Maar afgelopen dinsdag kondigde WLD aan dat dit vrijgeven over een periode van 5 jaar zou gebeuren. De 2 extra jaren zou gunstig zijn voor de koers van de token, en dat is terug te zien in de worldcoin koers. Gemeten vanaf de lokale bodem van eind vorige week tot de top van afgelopen woensdag is de koers gestegen met ongeveer 80%.

Ook dit heeft weer geleid tot protest uit crypto-land. Nadat de achterban ontdekte dat in juni en juli een enorme hoeveelheid WLD beschikbaar gesteld zou worden, daalde de koers met ruim 60%. Inmiddels is deze weer aanzienlijk hersteld, waardoor de ontwikkelaar van Worldcoin, Tools for Humanity (TFH) wordt beschuldigd van marktmanipulatie.

Door het uitstellen van de deadline komen er direct minder tokens op de markt, terwijl investeerders juist uitgingen van een ‘ingeprijsde’ tokenuitgifte. Op sociale mediaplatform X zet de handelaar en marktanalist DeFi^2 (@DefiSquared) de feiten uitgebreid op een rijtje. Een enorm deel van de handelaren zou uit Zuid-Koreaanse retail-investeerders bestaan, die misschien niet goed begrijpen wat er gebeurt. Op X noemt de bekende handelaar en onderzoeker ZachXBT Worldcoin de ‘grootste scam van de bullmarkt’.

Advertisement

Worldcoin controversieel: gebrekkige privacy

Het project was direct na de publieke introductie van het netwerk al controversieel, omdat het de privacy van gebruikers niet goed genoeg in acht zou nemen. Hierdoor hebben overheden uit verschillende landen een verbod uitgebracht op het project. Als reactie hierop heeft Tools for Humanity onlangs zijn privacybeleid aangepast. Zo zou het stoppen met het verzamelen van gebruikersgegevens.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Advertentie