Foto: Sirozy/Shutterstock
Er bestaat onenigheid over het huidige belastingsysteem in Nederland, zeker als het op de vermogensbelasting aankomt. Op dit moment wordt vermogen en spaargeld belast in box 3, maar hoe de berekening precies tot stand komt is het onderwerp van enorm veel discussie. Zo neemt de fiscus nu een fictief rendement, waarover je vervolgens 32% belasting betaalt. Maar je raadt het al, dat behaalde rendement is dus fictief, en komt nagenoeg nooit overeen met het daadwerkelijke gerealiseerde rendement van een belegger. Mede daarom wil men dit systeem veranderen in 2027, dat meldt Bussines Insider
Vermogen belasten in box 1
Een groep belastingadviseurs, onder de noemer Register Belastingadviseurs, heeft onlangs een plan bekendgemaakt waarmee zij hopen de bovenstaande kwestie voor eens en altijd op te lossen. Zij willen namelijk dat vermogensbelasting gaat vallen onder box 1, waar inkomen uit werk ook onder valt.
Dit zou betekenen dat je belasting betaalt over je daadwerkelijk behaalde rendementen, en dat heeft veel voordelen. Zoals het er nu voor staat zou je namelijk met dubbele cijfers verlies kunnen draaien, maar alsnog belasting moeten betalen omdat de fiscus heeft bepaald dat iedereen een fictief rendement behaald zou kunnen hebben. Dat is natuurlijk niet bepaald wenselijk, en 2022 was voor velen een uitstekend voorbeeld van zo’n situatie.
Met het voorgestelde nieuwe systeem komt er dus een einde aan het beruchte fictieve rendement van de fiscus, maar dat wil niet zeggen dat het voorstel zonder haken en ogen is. Het zou namelijk kunnen dat je als crypto belegger flink slechter uit zal zijn in het geval dat je vermogenswinst in box 1 belast gaat worden.
In box 1 geldt tot een inkomen van 73.031 euro een tarief van 37% en alles daarboven wordt belast met 49,5%. Dit is een stukje hoger dan de huidige 32% die nu in box 3 wordt gerekend. Mocht jij dus geld verdienen met bijvoorbeeld een memecoin zoals PEPE, die een paar honderd procent stijgt, dan mag je daar een fors deel van afstaan aan de belastingdienst. Gerealiseerde koerswinsten van beleggingen worden op het moment van verkoop opgegeven als inkomen bij de fiscus.
Tegelijkertijd kun je verliezen wel weer aftrekken van je belastbaar inkomen, wat natuurlijk enorm voordelig is ten opzichte van het huidige systeem.
Het nieuwe systeem voor crypto beleggers
Al met al heeft het plan van het Register Belastingadviseurs dus voordelen en nadelen. In de basis is het eerlijker voor iedereen. Immers, het fictieve rendement waar eigenlijk niemand het mee eens was, gaat uit het raam. Toch zullen beleggers die vaak meer rendement dan het fictieve rendement behalen hier niet op zitten te wachten.
Dat zullen ongetwijfeld ook vaak crypto beleggers zijn. Het is helemaal niet uitgesloten om als bitcoin (BTC) belegger een koerswinst te behalen dat diep in de dubbele cijfers loopt. Met het nieuwe voorgestelde systeem zou je dan fors (met hoofdletter F) meer moeten betalen.
Uiteraard gaat het hier slechts om een voorstel, en zelfs als beleidsmakers hiermee akkoord gaan, zal een uitrol pas in 2027 plaatsvinden. Desalniettemin is het belangrijk om deze ontwikkelingen in de gaten te houden, zeker omdat je als crypto belegger disproportioneel hard beïnvloed kan worden door dergelijke nieuwe belastingregels.