Foto: arturnichiporenko/Shutterstock
Stablecoins kennen we vooral van tokens die representatief zijn voor de dollar of een andere valuta. Iets dat bijna helemaal abstract is zijn we nog niet tegengekomen, tot nu. Onderzoekers hebben een stablecoin gemaakt op elektriciteit. Als kers op de taart moet hij zelfs volledig decentraal zijn.
Decentrale crypto uitdaging
Het idee is afkomstig van onderzoekers van Lawrence Livermore National Laboratory in de Verenigde Staten, en in het wetenschappelijke blad Cryptoeconomic Systems is het onderzoek gepubliceerd. De ‘E-Stablecoin’ moet transacties van energie verbeteren zoals een valuta-stablecoin transacties van valuta verbetert.
Het onderzoek beschrijft hoe je een token kunt minten door elektriciteit plus een kleine commissie als input te gebruiken. Je hebt 1 kilowattuur aan stroom nodig om een token te bemachtigen, maar dit lijkt het systeem eerder met een gewone meter bij te houden dan dat je er Proof-of-Work-achtige berekeningen voor op moet lossen.
De grootste uitdaging is het decentraal maken. De meeste stablecoins hebben een onderliggende waarde die helemaal niet decentraal is. Dat komt doordat de waarde ervan gegarandeerd moet worden, en dus moet er een aantoonbare onderliggende waarde zijn.
Volledig draadloos?!
Het klinkt een klein beetje als een soort Proof-of-Work-crypto, maar dat is het niet. Het is eerder een manier om op een decentrale manier de prijs van elektriciteit te bepalen. Het is nog maar de vraag of dat op grote schaal gaat werken. De verschillen in elektriciteitskosten zijn er namelijk met een reden. Op de ene plaats is elektriciteit gemakkelijk te produceren, en op de andere plaats niet.
Ook maken ze een vreemde opmerking over ‘elektriciteit versturen zonder kabels of een elektriciteitsnet’. Hiermee zal vermoedelijk niet een aparte, hypermoderne techniek om draadloos elektriciteit te versturen bedoeld worden. Het zal eerder puur gaan om het financiële aspect. Het concept heeft een stabiele energieprijs met een hoge marktwaarde nodig, en ook dat je energie uit een goedkope regio zou kunnen verkopen aan een plek waar de prijzen hoger liggen.
Dat laatste introduceert enorme uitdagingen rondom het versturen van de elektriciteit. Cloudopslag (van de data), schaalbaarheid en snelheid vormen andere uitdagingen, zeggen de onderzoekers zelf. Het project klinkt als verre toekomstmuziek.