Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Op 31 mei werd Rashawn Russell, een voormalige investeringsbankier bij Deutsche Bank, veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf door het District Court van oost New York in Brooklyn. Russell pleitte in september schuldig aan aanklachten van fraude in verband met crypto.
Cryptoschandaal van R3 Crypto Fund
Russell leidde het frauduleuze R3 Crypto Fund van november 2020 tot augustus 2022. Dit fonds beloofde te investeren in cryptocurrencies en grote, soms gegarandeerde, rendementen uit te betalen. In werkelijkheid gebruikte Russell het geld van investeerders voor persoonlijke doeleinden of om andere investeerders terug te betalen.
Hij beweerde ook dat hij geld had overgemaakt naar investeerders die om terugbetaling vroegen. Het R3 Crypto Fund trok veel investeerders aan door hoge rendementen te beloven in een markt die gekenmerkt wordt door volatiliteit en snelle winstkansen.
Ponzi-schema
Deze manier om klanten op te lichten is niet nieuw. Dit is in feite een Ponzi-schema. Je verdient geld door het aantrekken van nieuwe investeerders. De opbrengsten van deze nieuwe investeerders worden gebruikt om eerdere investeerders uit te betalen, zonder echte winst te genereren.
Russell was ook geregistreerd als broker bij de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). De aanklachten tegen hem hadden kunnen leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar. Naast zijn gevangenisstraf werd Russell ook veroordeeld tot het betalen van $1,5 miljoen aan restitutie aan de slachtoffers van de fraude.
Fraude met bankkaarten
Naast de cryptofraude, verkreeg Russell tussen september 2021 en juni 2023 97 bankkaarten met ten minste 43 verschillende identiteiten, met de bedoeling deze te gebruiken voor frauduleuze transacties. Deze vorm van fraude betrof het stelen en misbruiken van persoonlijke informatie om financiële winsten te behalen.
Het ministerie van Justitie (DOJ) klaagde Russell aan voor fraude in april 2023. Hij pleitte schuldig aan alle aanklachten in september en werd veroordeeld tot 41 maanden cel.
Russells veroordeling is slechts een van de vele gevallen van cryptofraude die de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen. Er vindt helaas veel fraude plaats in de cryptowereld. Zo is er recent een Nederlander opgepakt die wordt verdacht van het oplichten van klanten en zo $30 miljoen te verdienen.