Al jaren wordt de wereld van cryptocurrencies gedomineerd door twee coins, bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Qua marketcap zijn deze twee coins de twee steunpilaren van de gehele cryptocurrency wereld. Volgens sommige experts zal dit voorlopig ook nog wel zo blijven.
Ondanks dat het juist deze twee cryptocurrencies zijn die al jaren aan de top van de piramide staan, verschillen bitcoin en ethereum toch behoorlijk van elkaar, zo merkt JPMorgan op. De Amerikaanse financiële reus stelt dat bitcoin meer een handelsartikel zoals goud is, terwijl ethereum “de ruggengraat van de cryptocurrency economie is.”
Het is om deze reden dat JMorgan zelfs claimt dat ethereum op de lange termijn bitcoin zal gaan inhalen. Volgens de bank heeft een aandeel in ether, de token van het Ethereum-netwerk, op termijn een grotere waarde dan een aandeel in bitcoin.
Vooralsnog is de prijs van bitcoin nog een stuk hoger dan ether. De afgelopen weken heeft ether echter wel een behoorlijke opwaartse prijsactie door gemaakt. Sinds 1 april is de prijs van ether met ruim 40% gestegen en heeft het gisteren nog een nieuw prijsrecord neergezet. De prijs van bitcoin is daarentegen is in dezelfde tijd ruim 7% gedaald!
JPMorgan geeft een aantal redenen waarom zij geloven dat ether op de lange termijn bitcoin zal moeten inhalen. Vorige week vond er een ware liquiditeitscrisis plaats met betrekking tot bitcoin. Er waren simpelweg niet meer genoeg bitcoins in omloop en dit zorgde voor grote problemen op met name de derivatenmarkt. 23% van long posities op bitcoin werden geliquideerd. Dit terwijl maar slechts 17% van de long posities op ether werden geliquideerd.
Volgens JPMorgan is de weerstand die ether bood tegen de grote problemen rondom liquiditeit in vergelijking met bitcoin de belangrijkste reden waarom op de lange termijn ether aantrekkelijker is dan bitcoin.
De tweede reden volgens JPMorgan is het feit dat ether niet in dezelfde mate als bitcoin afhankelijk is van de derivatenmarkt. Doordat bitcoin minder liquide is, wordt er relatief veel op de derivatenmarkt gehandeld, bijvoorbeeld met een hefboom. Ether heeft dit liquiditeitsprobleem veel minder, daarom is de afhankelijkheid van de risicovollere derivatenmarkt lager.
Als laatste reden geeft JPMorgan dat er fundamenteel meer vraag is naar ether dan naar bitcoin. Doordat een grote hoeveelheid Decentralized Finance (DeFi) projecten gebruik maken van het Ethereum netwerk zal de vraag naar ether altijd groot blijven.
In het kort is de mening van de grote bank JPMorgan duidelijk en schrijnend. Het is ether, niet bitcoin, dat op de lange termijn een meer rendabele investering kan zijn. Wie weet gaan we in de toekomst dan ook meer bedrijven zien die ether kopen in plaats van bitcoin. Hetgeen ondertussen bijna aan de orde van de dag komt.