Foto: Tony Stock/Shutterstock
Vorige week kondigde de betalingsgigant Visa een deal aan met Solana (SOL). Visa gaat met behulp van het blockchain netwerk betalingen met crypto ondersteunen. Het is een mooie stap in de adoptie van crypto- en blockchain-technologie. Maar waarom kiest Visa specifiek voor het Solana netwerk eigenlijk? In dit artikel bekijken we hoe deze keuze tot stand is gekomen.
De snelle crypto transacties van Solana
De crypto avances van Visa zijn vooral gericht op stablecoin betalingen. Hierbij is Visa uitgekomen bij Solana als de ideale blockchain om dit crypto avontuur aan te gaan. In een gepubliceerd artikel licht Visa de keuze voor Solana toe. De voornaamste reden voor de keuze van Solana is de transactiesnelheid geweest. Solana verwerkt namelijk vierhonderd transacties per seconde. Dit aantal kan zelfs oplopen tot vijfduizend transacties per seconde bij grote vraag.
Hoewel dit bij lange na niet in de buurt komt van de 65 duizend transacties die Visa zelf per seconde verwerkt, voldoet het vooralsnog dus aan de eisen. Als je je afvraagt waarom er niet is gekozen voor een grotere naam zoals Ethereum; het Ethereum netwerk verwerkt momenteel namelijk nog geen twintig transacties per seconde. Bitcoin (BTC) verwerkt zelfs maar zo’n 7 transacties per seconde.
Parallelle blockchain voor meer crypto transacties
Een ander voordeel dat Visa noemt is de parallelle eigenschap van de Solana blockchain. Dit houdt in dat de blockchain als het ware is opgesplitst in meerdere parallelle takken. Hierdoor kunnen er meerdere transacties op exact hetzelfde moment worden uitgevoerd. Bij andere blockchains gebeuren de transacties vaak in sequentie.
“Transacties die verschillende accounts betreffen kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Hierdoor kan Solana op een efficiënte manier betalings scenario’s faciliteren.”
Aldus Visa. Een derde voordeel van Solana zijn de lage en voorspelbare transactiekosten. De kosten per transactie zijn bij Solana normaal gesproken minder dan $0,001. Bij netwerken als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) liggen deze veel hoger en hangen deze ook af van de drukte op het netwerk.
Vooralsnog zit de samenwerking tussen Visa en Solana nog in een proeffase waarbij de betalingsdienst eerst wil concluderen of het netwerk aan de eisen voldoet. Maar de samenwerking zet zowel Visa als Solana zeker op de kaart in crypto land.