Foto: David Sandron/Shutterstock
Het schadelijke crypto nieuws stapelt zich op voor Terra (LUNA). Het gefaalde project, dat volledig instortte nadat terrausd (UST) zijn link met de Amerikaanse dollar verloor, zou gewaarschuwd zijn voor het scenario dat plaatsvond. Dat blijkt uit uitspraken van een kernontwikkelaar van Anchor Protocol.
UST rente van 20% werd pas op ’t laatst bepaald
UST was een algoritmische stablecoin. Dat houdt in dat de waarde van 1 UST stabiel werd gehouden op 1 dollar door de wisselwerking tussen LUNA en UST. Met andere woorden, LUNA kon vernietigd worden voor UST en vice versa. Door de groeiende of krimpende supply werd de waarde zodoende stabiel gehouden.
Men kon UST vervolgens in Anchor Protocol vastzetten. Anchor is een leen- en uitleenplatform opgericht door Terraform Labs. Voor het vastzetten ontvingen holders een rente van maar liefst 20%. Niet gek dus dat het vastzetten van de stablecoin enorm populair werd.
Opvallend genoeg was een rente van 20% helemaal niet het plan. Aanvankelijk was het namelijk de bedoeling om slechts 3,6% rente te bieden om ervoor te zorgen dat het project duurzaam was en overeind kon blijven. Maar dat werd volgens een ontwikkelaar van Anchor pas op het laatste moment omgegooid.
“Ik wist niet dat er zo’n hoge rente zou zijn. Slechts een week voor de release werd die 20% ingesteld. Ik verwachtte dat het meteen vanaf het begin zou instorten. Ik heb het ontworpen en het stortte 100% in.”
Aldus de ontwikkelaar die zich “Mr. B” noemt, in gesprek met het Zuid-Koreaanse JTBC.
LUNA crash brengt oprichter Do Kwon in de problemen
Inmiddels is er al een nieuw Terra-netwerk gelanceerd, dit keer zonder de UST stablecoin. Al gaan de ontwikkelingen binnen dit nieuwe ecosysteem nog niet helemaal soepel. Tevens doet het nieuwe LUNA token het ook niet geweldig.
Onder andere de Zuid-Koreaanse autoriteiten doen nu onderzoek naar het Terra debacle. Hangt de oprichter van het project, Do Kwon, een celstraf boven het hoofd?