Foto: DIAMOND VISUALS/Shutterstock
Terra’s UST was niet de enige stablecoin die in mei in de problemen kwam. Ook Trons USDD, de kleinere stablecoin DEI en Tethers USDT ondervonden bijvoorbeeld problemen. USDT verloor zijn ‘peg’ (koppeling) met de Amerikaanse dollar en daalde ongeveer 5% in waarde. Het duurde lang voordat de token weer stabiel werd – dat is namelijk pas deze maand gebeurd. Dat meldt onderzoeker Clara Medalie van Kaiko:
After 68 days, Tether has finally regained its peg.
During this time, USDT’s market cap fell from over $80bn to about $65bn today. pic.twitter.com/3Ldg7pAExP
— Clara Medalie (@Clara_Medalie) July 25, 2022
Veel risico in USDT
De grootste problemen met USDT, en met stablecoins in het algemeen, zagen in mei het daglicht, toen Terra compleet instortte. Tethers USDT werkte al langer toe naar een herstel van de peg, maar pas pas sinds halverwege deze maand kwam de coin terug in het territorium van een stabiele peg. Daarvoor bleef het 68 dagen lang onder zijn koppeling hangen.
USDT was een lange tijd een controversieel item door onduidelijkheid omtrent het onderpand. Vorige maand schreven we dat een paar hedgefondsen Tether op grote schaal aan het shorten zijn. Deze groep investeerders speculeerden dat USDT nog meer problemen krijgt en nog meer waarde zou verliezen. Als deze investeerders hun zin hadden gekregen, dan had het vertrouwen een zeer grote deuk op kunnen lopen. Dan hadden we wellicht een herhaling van UST’s noodlot gezien.
Dat is duidelijk niet gelukt. Althans, voor nu niet. Wel is de marktkapitalisatie van USDT flink gedaald. Die lag voor de crash van Terra nog boven $83 miljard en ligt momenteel rond $66 miljard. De marktwaarde van Circle’s stablecoin USDC komt met $55 miljard inmiddels in de buurt.
Tether nog steeds controversieel
Tether is niet voor niets een controversieel bedrijf. De stablecoin uitgever heeft nooit een echte audit laten uitvoeren van het onderpand van USDT. Het bedrijf zei onlangs geen obligaties van risicovolle Chinese bedrijven te hebben en ‘geen verlies’ te hebben gemaakt op een lening bij Celsius.
Opvallend is dat Tether zelf ondertussen erg veel vertrouwen lijkt te hebben in zijn ecosysteem. Het is flink aan het uitbreiden, met een nieuwe stablecoin op basis van de Mexicaanse peso (MXN) en door USDT aan te bieden op Polygon en op Tezos. Tether heeft nu zelfs zijn eigen videochat-app die crypto-betalingen ondersteunt.