Foto: Vladimir Kazakov/Shutterstock
Het is misschien wel een van de meest uitzonderlijke hoofdstukken in de geschiedenis van de cryptocurrencies industrie geweest. De verbazingwekkende ondergang van Terra (LUNA) en de UST stablecoin zal nog lang besproken worden als een historisch moment. In dit artikel blikken we kort terug op hoe een van de grootste crypto ter wereld zo hard onderuit kon gaan.
Terra (LUNA)
Slechts een week geleden was Terra een zwaargewicht binnen de wereld van crypto. Het stond fier in de top 10 van grootste cryptomunten en LUNA werd verhandeld tegen zo’n $85. Slechts 48 uur later was de waarde van LUNA als sneeuw voor de zon verdampt en bijna $0 waard. Ook de stablecoin van Terra, TerraUSD (UST), is totaal door het putje gegaan. Nadat UST de peg, ofwel koppeling, met de Amerikaanse dollar verloor stortte de koers in in een oogwenk helemaal tot minder dan 10 dollar cent.
De grote vraag is natuurlijk hoe het kon gebeuren dat een project met de omvang en status als Terra als een kaartenhuis in elkaar zakte. Deze ondergang is hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel het gevolg geweest van de manier waarop het Terra ecosysteem werkt.
Terra ecosysteem
UST is (of was) een zogeheten algorithmische stablecoin. Hoe dit precies werkt kan het beste worden uitgelegd door een voorbeeld uit de praktijk. Stel bijvoorbeeld dat de waarde van UST op $1,01 ligt, dan worden gebruikers gestimuleerd om gebruik te maken van Terra’s ruilmodule om $1,00 aan LUNA te ruilen voor 1 UST, waardoor ze een nettowinst van $0,01 kunnen opstrijken.
Wanneer nu de rollen worden omgedraaid en de UST naar $0,99 daalt, kunnen netwerkgebruikers precies het tegenovergestelde doen, waardoor het protocol sommige gebruikers verbiedt om $1,00 aan UST in te wisselen voor $1,00 aan LUNA. Om de waarde van UST op peil te houden, vult de LUNA pool haar schatkist aan of onttrekt zij er juist aan, zodat klanten LUNA moeten verbranden om UST te kunnen minten en vice versa. Dit systeem resulteerde er uiteindelijk in dat er een vicieuze cirkel in gang werd gezet waaruit een ontsnapping onmogelijk bleek.
Geen redding
De oprichter van Terra, Do Kwon, heeft meermaals tevergeefs geprobeerd het netwerk uit de vicieuze cirkel te trekken en ging wanhopig op zoek naar manieren op het netwerk te stabiliseren. Ondertussen weten we natuurlijk dat dit niet is gelukt. Ook de reserve die de Luna Foundation Guard had opgebouwd bleek niet voldoende om de grote problemen op te vangen. Het is momenteel onduidelijk wat met deze bitcoin (BTC) gebeurd is.
De meeste grote exchanges legden de handel van LUNA en UST stil. Vanaf dat moment spraken investeerders dan ook van een “dood project”. Toch zijn er nog wat tekenen van leven te bemerken. Bitvavo hervatte vanochtend weer de handel in LUNA. Of Terra ooit nog serieus kan herstellen, moet uiteraard nog maar blijken.