Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
5 min. leestijd

Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde

Terra daalde van $50 miljard naar $0, dit is hoe het gebeurde

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’

Foto: Hasbi Sahin/Shutterstock

Het is al een tijd geleden dat de tokens vanTerraform Labs, terra (LUNA) en terraUSD (UST), compleet ingestort zijn. Gisteren lieten we in ons cryptonieuws weten hoe Terraform Labs eindelijk faillissement mag aanvragen, maar hoe is al het drama precies van start gegaan en wat is hier de tijdlijn van? Deze volgen we in dit artikel!

Deze DeFi crypto kan comeback maken na renteverlaging
Deze DeFi crypto kan comeback maken na renteverlaging

De crash van het Terra netwerk

Het Terra netwerk en haar leider, Do Kwon, zijn dankzij grote investeerders in een korte tijd naar de top van de cryptomarkt gestegen, maar binnen enkele dagen in mei 2022 viel alles uiteen. Dit begon op 7 mei toen de prijs van de toenmalige algoritmische stablecoin van Terraform Labs, terraUSD, in prijs begon te dalen, ondanks de marktkapitalisatie van $18 miljard.

In twee dagen schommelde de prijs aanzienlijk en daalde deze uiteindelijk op 9 mei naar $0,35. Ook het token dat bedoeld was op UST te begeleiden, LUNA, daalde op 12 mei van $80 naar een paar cent. Hoe dit allemaal gebeurd was, kun je hieronder lezen op volgorde.

2018: Lancering van Terra en risico

In januari 2018 lanceerden Do Kwon en Daniel Shin het Terra netwerk met plannen om Chai, een e-commerce app, te ontwikkelen en een stablecoin te lanceren. Op 20 april vertelde Cyrus Younessi, Head of Risk van MakerDAO, hoe hij dacht dat de combinatie van Terra/LUNA niet zou werken, waarbij een scenario omschreven werd dat zich later zou ontvouwen.

2019: ICO van LUNA

Op 30 januari 2019 wordt LUNA verkocht via een Initial Coin Offering (ICO), waarbij Terraform Labs $0,18 per token vraag tijdens een seed round en $0,80 per token tijdens een privéverkoop.

2020: Aankondiging van UST

Op 24 februari 2020 wordt het eerste LUNA stakingproduct gelanceerd door een Zuid-Koreaanse exchange. Vervolgens wordt op 21 september de lancering van UST, de stablecoin van Terraform Labs, aangekondigd. Op 3 december wordt het synthetische aandelenprotocol, genaamd Mirror, gelanceerd door Terraform Labs.

2021: Zorgen van de SEC en recordhoogtes

Op 21 september 2021 kondigt de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aan dat Mirror mogelijk de federale effectenwet overtreedt. De prijs van LUNA is in december 2021 bijna verdubbeld en bereikt hoogtes van boven de $90.

2022: Het jaar waarop alles instort

Op 19 januari 2022 kondigt Do Kwon de Luna Foundation Guard (LFG) aan, een organisatie die UST moet ondersteunen tijdens een volatiele markt en moet helpen met de groei en ontwikkeling van het Terra ecosysteem. In maart tweet Kwon hoe ‘DAI door hem zal uitsterven’, de stablecoin van MakerDAO.

Tegen het einde van maart 2022 stelt Jump Trading, één van de investeerders achter LFG, een mechanisme voor dat bitcoin (BTC) reserves gebruikt om de prijs van UST te ondersteunen tijdens een crisis. Vervolgens komen er geruchten naar buiten dat LFG $125 miljoen aan bitcoin kocht, 2.840 BTC destijds. Verdeeld over zes dagen koopt de wallet van LFG meer dan 27.000 BTC, met een waarde van $1,3 miljard, waardoor ook LUNA stijgt naar recordhoogtes van $106.

In april 2022 blijft LFG bitcoin kopen, in combinatie met $100 miljoen aan AVAX en een gift van 10 miljoen LUNA tokens, met een waarde van $820 miljoen. Op 19 april wordt UST de derde grootste stablecoin. Op 27 april bereikt het aanbod aan LUNA een All-Time Low met 346 miljoen tokens, aangezien LUNA tokens verbrand blijven worden om bij te blijven met de vraag naar UST.

Mei 2022: Alles stort in

Curve Whale Watching, een bot die grote swaps tweet, laat een swap zien van $85 miljoen UST voor 84,5 miljoen USDC. Hierdoor daalt UST naar $0,985 door meerdere dumps. LFG leent vervolgens $750 miljoen aan bitcoin om de koppeling van UST te behouden, en een extra $750 miljoen aan UST om BTC terug te kopen als de volatiliteit voorbij is.

Op 9 mei verliest UST haar koppeling aan $1 voor een tweede keer en daalt naar $0,35. Vervolgens daalt de prijs van LUNA met 96% in één dag naar minder dan $0,10. Op 12 mei wordt de Terra blockchain stopgezet ter hoogte van block 7.603.700, nadat LUNA enorm daalt. Op dezelfde dag wordt de Terra blockchain nogmaals stopzet ter hoogte van block 7.607.789.

Op 13 mei stoppen OKX en Binance met het handelen in Terra tokens, aangezien UST haar koppeling aan de dollar verloren is en LUNA meer dan 99% van haar waarde is verloren. Later kiest Binance er wel weer voor om te handelen in LUNA. Op dezelfde dag dient Do Kwon een ‘revival plan’ in waarbij hij de eigendom van het netwerk verdeeld over holders van UST en LUNA door 1 miljard nieuwe tokens toe te voegen.

Op 16 mei trekt LFG haar BTC reserves leeg van ongeveer 80.000 BTC naar 313 BTC om de koppeling van UST te redden. Ook stelt Kwon voor om een fork uit te voeren op de Terra blockchain. Op 24 mei stellen Zuid-Koreaanse autoriteiten voor om dieper onderzoek te doen naar exchanges, aangezien 280.000 inwoners geraakt zijn door de abrupte daling van UST en LUNA.

Op 25 mei keuren validators van Terra het plan van Kwon om een nieuwe blockchain te lanceren goed, met de naam ‘Terra 2.0’ zonder stablecoin. Eerdere LUNA en UST holders ontvangen hiervoor de nieuwe native token van de blockchain: luna (LUNA), gebaseerd op hun oude holdings. De oude Terra blockchain bleef ook functioneel en deze tokens werden hernoemd naar luna classic (LUNC).  Op 28 mei lanceert de Terra 2.0 blockchain.

Advertentie

Wat gebeurde hierna?

In februari 2023 werden Terraform Labs en de oprichter Do Kwon aangeklaagd door de SEC na een beschuldiging van misleiding van investeerders over de stabiliteit van UST. Uiteindelijk is er een schikking gekomen van $40 miljard, maar Do Kwon wordt nog steeds door zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea vervolgd.

Kwon is begin dit jaar opgepakt in Montenegro, maar nadat zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten vroegen om uitlevering, is er niet zoveel meer van gekomen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Nederlandse analist deelt zijn crypto portfolio voor de rest van 2024
Nederlandse analist deelt zijn crypto portfolio voor de rest van 2024
Advertentie