Foto: thetahoeguy / Shutterstock.com
Steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële wereld beginnen warm te lopen voor cryptocurrencies en blockchain. Dat is nog niet altijd duidelijk, maar wel valt op dat steeds meer bedrijven buiten de sector praten over crypto. Zo ook de traditionele vermogensbeheerder Bernstein. Volgens dit bedrijf zal de markt voor stablecoins de komende paar jaar enorm groeien.
Stablecoins voor buiten de crypto-industrie
Dat schrijft Bernstein volgens CoinDesk in een onderzoeksrapport. Het instituut verwacht dat meerdere grote bedrijven uit de traditionele financiële wereld en zelfs bedrijven die zich op consumenten richten de komende jaren stablecoins uit zullen geven.
Daarbij moeten we niet alleen denken aan banken, maar ook aan andere bedrijven in de FinTech-wereld. Eerder deze week hebben we daar al een voorproefje van gezien.
Toen kondigde PayPal namelijk de PYUSD-stablecoin aan. Hiermee concurreert PayPal eigenlijk direct met Tether en Circle, die we kennen van de stablecoins USDT en USDC. Net als deze tokens zal je PYUSD kunnen verplaatsen naar je eigen wallet, en moet je de stablecoin kunnen gaan gebruiken in crypto-applicaties.
Bernstein denkt dat dit de komende jaren nog wel vaker gaat gebeuren. Het verwacht namelijk dat de marktwaarde in vijf jaar tijd zal groeien van 125 miljard dollar op dit moment tot maar liefst 2,8 biljoen dollar (2.800 miljard dollar).
De integratie op consumentenplatformen zou een wereldwijd vliegwiel op gang brengen, waardoor stablecoins ook buiten de crypto-markt een fenomeen zouden worden. Het bedrijf verwacht dat de stablecoins zullen worden uitgegeven op ‘supersnelle netwerken’ – daarbij moeten we denken aan publieke blockchains zoals Ethereum, maar ook aan gecentraliseerde netwerken.
Overheden hebben liever stablecoins
Stablecoins hebben een voordeel ten opzichte van andere cryptovaluta, merkt Bernstein op. Overheden hebben namelijk liever stablecoins (met fiat-valuta als onderliggende waarde) dan volatiele cryptocurrencies. Daardoor zijn veel overheden sneller bereid om deze (in theorie) waardevaste tokens goed te reguleren dan hun volatiele tegenhangers. Ze vormen immers een minder groot risico.
In de Verenigde Staten is in juli een wetsvoorstel aangenomen dat ook de VS enige zekerheid rondom regulatie van deze activa moet bieden. De wet is nog niet aangenomen, maar er zit in ieder geval weer vooruitgang in.