Foto: T.Dallas/Shutterstock
Stablecoins lijken steeds minder in trek. In de afgelopen maanden daalde de marktkapitalisatie van deze cryptocurrencies aanzienlijk. In 18 maanden tijd zagen we een daling van maar liefst 35% ten opzichte van mei 2022.
Volgens data van crypto onderzoeksbureau CCData heeft het handelsvolume van stablecoins op exchanges een nieuw dieptepunt bereikt. Het laagste niveau in 28 maanden tijd werd bereikt tot een waarde van $331 miljard in september. Een afname van het handelsvolume in stablecoins kan wijzen op verminderd vertrouwen in de crypto-markt.
Tether (USDT), dat op 6 oktober zijn 9de verjaardag vierde, blijft nog altijd de grootste van alle stablecoins met een gigantisch aandeel van meer dan 67% ondanks de zorgen dat het achterliggende bedrijf er een 1-op-1 onderpand van de Amerikaanse dollar er op aanhoudt. Ook afspraken omtrent leningen kwam het bedrijf niet na. Tether had beloofd de uitgifte van leningen met behulp van hun USDT stablecoin te staken. Ondanks deze toezegging toont een recent kwartaalverslag aan dat Tether’s leningen in 2023 zijn toegenomen tot $5,5 miljard.
Oorzaak daling stablecoins
De ineenstorting van TerraUSD is een belangrijke factor achter de 35% daling in de algemene marktkapitalisatie van stablecoins. In mei 2022 veroorzaakte de ineenstorting van TerraUSD, waarbij ongeveer $50 miljard aan activa waaronder TerraUSD en Luna verloren ging, een schokgolf in de crypto wereld. In onderstaande grafiek van Binance Research is dit goed de forse daling te zien ten tijde van de crash.
Totale marktkapitalisatie van stablecoins (bron: Binance Research)
Daarnaast heerst er regelgevende onzekerheid als het op stablecoins aankomt. Er is onzekerheid over hoe stablecoins moeten worden geclassificeerd: als effecten, als geld, of als iets anders geheel. Deze classificatie kan invloed hebben op de toepasselijke regelgeving.
Zo kan Markets in Crypto Assets (MiCA) volgens Binance regelgeving in Europa voor specifieke uitdagingen omtrent stablecoins. MiCA vereist bijvoorbeeld dat alle stablecoin-uitgevers een Elektronisch Geld Instelling (EMI) licentie in de EU hebben. Veel uitgevers hebben deze licentie momenteel niet, wat kan leiden tot een potentieel verbod op hun activiteiten in de EU.