USDC profiteert al, nieuwe spelers ruiken hun kans
Foto: Janet Julie Vanatko/Shutterstock
De markt van stablecoins wordt op dit moment vooral gedomineerd door tether (USDT). Daarachter, op een flinke afstand, staat nog de USD Coin (USDC). Deze probeert aan te haken bij zijn concurrent, maar dat blijkt een knap lastig karwei. Door veranderende regels in de Europese Unie, ruiken bedrijven nu een kans om alsnog de strijd aan te kunnen gaan met Tether.
Nieuwe stablecoin aanstaande?
Het handelsplatform Robinhood en de bank Revolut zouden volgens de geruchten overwegen om samen een eigen stablecoin te lanceren. Tot op heden zou het echter bij een overwegen blijven. Een keuze om het plan door te zetten is volgens een anonieme bron, met kennis van deze vertrouwelijke plannen, nog niet genomen.
In het verleden zijn er meerdere stablecoins gelanceerd. Coins die de strijd moesten aangaan met de al lange tijd nummer 1, USDT. Tot op heden lukt het de concurrenten nooit, alleen de USDC heeft zichzelf stevig genoeg kunnen neerzetten om enige vorm van concurrentie te kunnen bieden. De timing van het gerucht is logisch. Er komen namelijk nieuwe kansen aan.
Tether concurrent bezit al EU-licentie
De nieuwe Europese crypto wetgeving, Markets in Crypto- Assets Regulation (MiCA), zorgt ervoor dat er heldere kaders en regelgeving komt omtrent cryptocurrencies. Een van de onderwerpen die strenger zal worden aangepakt zijn de crypto exchanges. Zij zullen straks stablecoins, die niet aan de Europese regels voldoen, niet meer mogen aanbieden.
Vooral voor Tether is dit een groot probleem, aangezien zij op dit moment veel worden gebruikt door handelaren binnen de Europese Unie. Voor concurrenten van de stablecoin, biedt dit natuurlijk wel mogelijkheden. De huidige concurrent, USDC, voldoet zelfs al aan de nieuwe Europese vereisten en heeft de vergunning al binnen.
De directeur van Tether, Paolo Ardoino, is niet te spreken over de nieuwe Europese wetgeving. Volgens hem zou het een groot risico opleveren, wanneer handelaren massaal hun stablecoins gaan inwisselen. Het bedrijf is niet van plan om aan deze wetgeving te gaan voldoen. Zij richten zich nu op een technische oplossing voor het “probleem”.
Stablecoin worden veelzijdig ingezet
De stablecoin van Tether is in de afgelopen jaren net zo hard gegroeid als de cryptomarkt. Winsten haalde het bedrijf vooral uit de middelen die de uitgegeven coins moeten dekken. In de eerste helft van 2024 bedroeg deze winst zo’n 5,2 miljard dollar.
Naast dat het verdienmodel mogelijk ook interessant kan zijn voor andere bedrijven, lijken stablecoins ook steeds meer gebruikt te worden voor andere transacties. Waar het in eerste instantie vooral werd gebruikt om kapitaal te verplaatsen op exchanges, zijn er inmiddels ook betalingen mee gedaan door Rusland. Zij betalen hun import ermee, waardoor ze de traditionele banken kunnen omzeilen.
Ook in opkomende economieën, zoals die van Turkije, India en Nigeria, kiest bijna de helft van de crypto gebruikers ervoor om hun geld in stablecoins, en dus in dollars, te bewaren. Daarnaast betaalt bijna de helft van deze groep ook met de stablecoin voor goederen en diensten. Een snel groeiende markt dus die nu in Europa wellicht kansen kan bieden voor nieuwe stablecoins.