Foto: sdx15 / Shutterstock.com
Vorig jaar lanceerde Solana (SOL) een eigen smartphone; Saga. Maar hoe staat het daar nu mee, en is het wat? Crypto nieuwsplatform The Block kreeg hem in handen en deelde zijn bevindingen.
Solana telefoon biedt crypto apps
De Saga-telefoon lijkt aan de buitenkant niets speciaals. Het lijkt namelijk op een normale Android-telefoon. Wel zijn er een paar kleine verschillen. Zo heeft de telefoon groene accenten en is er een Solana-logo op de achterkant te vinden.
Maar de echt grote verschillen zitten natuurlijk onder de motorkap. Saga maakt het namelijk mogelijk om zogenoemde ‘mobile-first’ gedecentraliseerde applicaties te draaien. Kortom, apps op de telefoon kunnen zo worden ontwikkeld dat deze direct met de Solana blockchain kunnen communiceren.
Transacties die je met de crypto telefoon binnen applicaties uitvoert kunnen door de gebruiker goedgekeurd worden middels een vingerafdrukscanner waarbij gevoelige data zoals de private keys in een seed vault zitten.
De gedecentraliseerde apps worden gebouwd middels de Solana Software Development Kit (SDK). Dit is als het ware een gereedschapskist voor ontwikkelaars waarmee zij makkelijker Solana apps kunnen bouwen voor de Saga. Deze apps zijn vervolgens te downloaden uit een speciale dApp-store waarmee restricties opgelegd door Apple’s App Store en Google’s Play Store omzeild worden.
Ervaringen Solana crypto telefoon
Inmiddels bezitten naar verluidt een paar duizend mensen de telefoon. Cameron Tynes, een reporter van The Block noemt het “verreweg de soepelste web3-ervaring die ik heb gehad, vooral gezien het feit dat het allemaal op mobiel is.”
Niet alles is perfect. Zo merkt Tynes op dat hij vooral het aspect dat het in de basis nog steeds een Android-telefoon is, vervelend vindt. Vooral omdat hijzelf een iPhone heeft. Dit kan dus een obstakel vormen voor diegene die gewend is aan een iPhone.
Het grootste obstakel ligt echter aan de kant van ontwikkelaars. Het succes van de Saga-telefoon hangt namelijk grotendeels af van de applicaties die zij ontwikkelen. “De uitdaging is vooral aan de web3 ontwikkelaars in het algemeen om de eerste golf aan ‘killer web3 apps’ te ontwikkelen,” aldus Chris Osborn, medeoprichter van Solana-app Dialiect.
De tijd moet uitwijzen of Saga op de lange termijn het grote publiek kan bereiken. Al lijkt de telefoon nu vooral enkel interessant voor de echte crypto-fanaten. Desalniettemin is het een interessant onderdeel van de algehele crypto-ontwikkeling om in de gaten te blijven houden.