Floris Florussen Floris Florussen
2 min. leestijd

Solana overtreft Ethereum, maar bots zaaien twijfel over prestaties

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Zijn Solana en XRP beursfondsen nu aan de beurt? Bank legt uit

Foto: sdx15/Shutterstock

Solana (SOL) heeft Ethereum (ETH) deze week op verschillende statistieken ingehaald, maar een recente post op X beweert dat deze prestaties grotendeels te danken zijn aan bots.

Ethereum ETF’s in het rood: Miljarden uitstroom tegenover Bitcoin’s succes
Ethereum ETF's in het rood: Miljarden uitstroom tegenover Bitcoin's succes

Verdachte activiteiten op Solana

Op 30 juli publiceerde de pseudonieme onderzoeker Flip Research een artikel op X, waarin hij beweerde dat het aantal dagelijkse transacties per gebruiker op Solana opvallend hoog is. Op 26 juli registreerde Solana gemiddeld 217 transacties per gebruiker over 1,3 miljoen actieve adressen, terwijl Ethereum minder dan drie transacties per gebruiker noteerde bij 376.300 actieve gebruikers.

Volgens Blockworks Research overtroffen Solana’s totale transactiekosten van $25 miljoen in de week van 22 juli de $21 miljoen van Ethereum. Daarnaast behaalde Solana het hoogste 30-daagse volume op gedecentraliseerde beurzen (DEX). In de zeven dagen tot 30 juli leidde Raydium de DEX-handelsvolumes van Solana met $6,078 miljard, gevolgd door Orca en Phoenix met respectievelijk $3,428 miljard en $1,144 miljard.

Valse handelsactiviteiten en SOL bots

Een groot deel van Solana’s transacties wordt echter aangedreven door valse handelsactiviteiten en bots van de liquiditeits pools op Raydium. Veel van deze pools hebben weinig tot geen liquiditeit maar genereren toch enorme handelsvolumes. Een voorbeeld hiervan is de FLOG-SOL pool, die slechts $3 aan liquiditeit had, maar meer dan $5 miljoen aan 24-uurs handelsvolume genereerde.

Rug pulls en nep volumes

De analyse suggereert dat veel van deze liquiditeits pools ‘rug pull’-projecten zijn, een veelvoorkomende vorm van exit scam die populair is onder memecoin oplichters. Een van de geanalyseerde projecten had $10,8 miljoen aan volume uit $48 aan liquiditeit, waarbij 2.845 unieke wallets de token wash traden om $28.000 aan kosten te genereren. Deze wallets lijken bots te zijn die duizenden transacties uitvoeren om nepvolumes te creëren zodat ze investeerders op het verkeerde been zetten.

Bots beïnvloeden gezondheid van Solana’s netwerk

Bots kunnen handelen in een tempo dat voor mensen onmogelijk is, en hun geautomatiseerde handel heeft het hele jaar door de volumes op Solana opgepompt. In februari overschreed het maandelijkse stablecoin volume van het netwerk $643 miljard, aangedreven door USD Coin (USDC) transacties op Phoenix, een Solana DEX.

Hoewel bots Solana gunstige statistieken hebben opgeleverd, hebben ze ook de gezondheid van het netwerk aangetast. In april 2024 reageerden ontwikkelaars op congestieproblemen door een mainnet update uit te brengen, maar volgens Flip Research blijft de botactiviteit een probleem op het netwerk.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Advertentie