Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update

Ontwikkelaars van het Solana-netwerk hebben in zeer korte tijd een kwetsbaarheid opgelost.

Solana-SOL
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update

Foto: Camilo Concha/Shutterstock

Eén van de meest populaire blockchains van dit moment is Solana (SOL). Er zijn maar weinig netwerken die de afgelopen maanden zo hard zijn gegroeid als deze blockchain. Dat gaat gepaard met een opvallend sterke koers, ondanks de dalende trend van de altcoin-markt. Een grote softwarekwetsbaarheid in het netwerk had flink wat roet in het eten kunnen gooien, maar dat is dankzij een snelle actie van de ontwikkelaars niet gebeurd.

Begint de crypto bullmarkt binnenkort? ‘Bitcoin snel naar $100.000’
Begint de crypto bullmarkt binnenkort? 'Bitcoin snel naar $100.000'

Grote Solana storing voorkomen

Op sociale mediaplatform X beschrijft softwarebedrijf en Solana-validator Laine wat de stand van zaken precies is. Afgelopen woensdag kregen validators van de Solana Foundation te horen dat het netwerk kwetsbaar was door een softwarebug. In theorie konden kwaadwillenden hierdoor het netwerk aanvallen en in zijn geheel platleggen. Dat is niet gebeurd, want de ontwikkelaars konden het probleem op tijd verhelpen.

De beveiligingsonderzoekers waren snel bij het probleem, want in de aankondiging van de kwetsbaarheid adviseerden zij al over een aankomende beveiligingsupdate. Op vrijdagmiddag is het probleem openbaar gemaakt, maar door snel werk van validators wisten zij hun software al vóór dit moment te updaten. 70% van alle SOL in het stakingcontract was hierdoor vóór de upgrade al veilig.

Na de publieke aankondiging vroeg Solana Labs op Discord de rest van de ontwikkelaars om zo snel mogelijk hun systemen te updaten. Het probleem zou dus al verholpen moeten zijn.

Kernbijdragers hebben een netwerkbeveiligingsprobleem geïdentificeerd dat dringend behoefte heeft aan een reactie. v1.18.21 [van de validatorsoftware] met de patch zal binnen 30 minuten beschikbaar zijn. Wees voorbereid om te upgraden als de aankondiging is gedaan.

Advertisement

Memecoins problematisch voor Solana

Solana is op het moment één van de populairste blockchains en altcoins, wat vooral lijkt te komen door de gigantische hype rondom memecoins. Tegelijkertijd is het netwerk geen vreemde van softwareproblemen. Met name in 2022 en 2023 kampte het netwerk met aanzienlijke storingen, maar ook dit jaar waren er nog tekortkomingen.

De op Solana aanwezige memecoins zorgden voor een nieuw record van het aantal transacties dat het netwerk verwerkte, maar het zorgde ook voor opstoppingen. Gelukkig zijn ontwikkelaars in de tussentijd hard aan de slag gegaan, wat in de pijlsnelle actie van afgelopen week terug te zien is.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

THORChain stijgt explosief, precies zoals crypto-experts voorspelden
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
AI-cryptomunten exploderen na aankondiging van Apple
AI-cryptomunten exploderen na aankondiging van Apple
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie