Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Solana memecoin volume neemt fors af, sentiment wordt negatief

Memecoins op Solana lijken maar zelden een succesverhaal

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana verwelkomt opvallend veel nieuwe crypto’s, memecoins domineren

Foto: Maurice Norbert/Shutterstock

Het lijkt steeds minder goed te gaan met op Solana (SOL) gebaseerde memecoins. Het handelsvolume van op Solana gebaseerde memecoins is fors gedaald, wat een negatief effect heeft op het sentiment op de markt. Ook blijkt dat de meeste pump.fun handelaren geld verliezen.

Crypto moet veiliger worden door unieke samenwerking van marktleiders
Crypto moet veiliger worden door unieke samenwerking van marktleiders

Slecht nieuws voor de Solana memecoin markt

Mike Kremer, een data ingenieur van Messari, liet in een nieuwsbrief van 19 augustus zijn stem horen over memecoins. In de brief noemde hij memecoins ‘het meest extractieve crypto fenomeen sinds de ICO boom van 2017’. Zo betoogde hij:

‘Hoewel speculatieve bubbels en activa altijd deel hebben uitgemaakt van het crypto ecosysteem, de haast van de retail naar de nieuwste crypto trend altijd een zekerere restwaarde heeft achtergelaten. Tijdens de DeFi Summer lanceerden projecten als Uniswap Labs protocollen die echt nut voor de crypto economie boden. Toen de speculatieve waanzin wegebde, zat er nog steeds onderliggende waarde in deze tokens omdat ze gekoppeld waren aan functionerende waardevolle diensten.’

Kremer stelt dat memecoins een ‘veel destructievere dynamiek’ hebben gehad:

‘Hier creëren insiders of kartels tokens zoals supercumrocket69, maken er een hype omheen en verleiden ze particuliere beleggers om te bieden op deze ‘revolutionaire’ nieuwe activa. Zodra de prijs stijgt, dumpen insiders hun koffers, waardoor tokens zonder echte waarde of nut achterblijven. Het hele proces is een nulsomspel waarbij  waarde niet alleen wordt herverdeeld, maar ook wordt vernietigd.’

Deze kritiek van Kremer volgt ook op een scherpe daling in het handelsvolume van op Solana gebaseerde memecoins, volgens Dune. In de afgelopen twee weken is het totale handelsvolume gedaald met een flinke 80%.

Controverse rondom pump.fun

Dit statement van Mike Kremer komt te midden van een grote controverse rondom het memecoin platform pump.fun. Sinds de lancering van het platform in januari 2024 zijn er maar liefst 1,7 miljoen nieuwe tokens gelanceerd. Minder dan 1,5% van deze tokens heeft ooit een hogere totale waarde van meer dan $63.000 bereikt.

Uit een recent rapport blijkt dat 60% van de handelaren op pump.fun geld heeft verloren. Echter, er is een voortdurende discussie over of deze gegevens wel correct zijn. Sommigen beweren dat er geen rekening gehouden wordt met gerealiseerde winsten.

Advertentie

Twijfels over de memecoin markt

Er zijn al heel lang twijfels over de houdbaarheid van memecoins op de cryptomarkt. Veel memecoin projecten proberen een zo groot mogelijke hype te creëren rondom hun token om hier van te profiteren. Echter, er zit geen daadwerkelijke waarde achter de token. Dit maakt het lastig om de waarde daadwerkelijk vast te houden.

Andere memecoins die voorheen ook gebruik hebben gemaakt van de hype, zoals Dogecoin, hebben besloten een daadwerkelijk doel te zoeken. Zo zet Dogecoin zich volop in op het gebruik op dagelijkse basis. Ondanks dat de waarde van de token vrij volatiel kan zijn, biedt de blockchain een goedkope en snelle manier om transacties van het ene naar het andere land te maken.

Hoe dan ook, de twijfels over de markt blijven bestaan. Het is nu vooral afwachten of het dalende handelsvolume blijvend is of dat we binnenkort weer een stijging gaan zien. Door de twijfels over de houdbaarheid van de memecoin markt is het mogelijk dat er na de recente hype weinig van over blijft.

Wel is het bijzonder om te zien dat sommige memecoins waar nog een flinke hype omheen hangt uitstekend presteren. Dogwifhat en Floki hebben sterke stijgingen gezien van respectievelijk 17,91 procent en 16,49 procent in de afgelopen vierentwintig uur.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling
Advertentie