Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

‘Solana is de grootste rivaal van ethereum’, volgens cryptobank

Het populaire Solana (SOL)-netwerk kan Ethereum (ETH) de baas worden

Bitcoin-BTC Solana-SOL Ethereum-ETH USD Coin-USDC more-coins-icon
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
'Solana is de grootste rivaal van ethereum', volgens cryptobank

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Naast de blockchain van bitcoin (BTC) zijn er natuurlijk nog een aantal anderen, waaronder de ethereum (ETH) blockchain en de solana (SOL) blockchain. Hoewel het netwerk van Ethereum op dit moment nog vele malen groter is dan die van Solana, zou hier volgens een crypto bank in de toekomst wel eens een verandering in kunnen gaan plaatsvinden.

Solana klaar voor grote beweging, zegt bekende analist Peter Brandt
Solana klaar voor grote beweging, zegt bekende analist Peter Brandt

Solana in toekomst groter dan Ethereum?

De crypto bank Sygnum heeft een onderzoeksrapport geschreven over de twee netwerken en hun voor- en nadelen. In dit rapport stelt de bank ook dat Solana in de toekomst weleens groter zou kunnen worden dan Ethereum.

Lange tijd hadden investeringsmaatschappijen een uitgesproken voorkeur voor het gebruik van de Ethereum blockchain. Maar daar lijkt langzaamaan een verschuiving in te ontstaan. De schaalbaarheid van Solana lijkt deze bedrijven meer en meer te trekken.

Advertentie

Steeds meer traditionele investeerders kiezen voor Solana

De signalen dat Solana aan de betere hand lijkt te zijn, komt voor uit een aantal keuzes die bedrijven uit de financiële wereld recentelijk hebben gemaakt. Zo heeft de betaaldienst Visa recentelijk Solana geïntegreerd, zodat er met de USD Coin (USDC) kon worden gewerkt. Ook hierbij werd de hoge snelheid en lage kosten van het netwerk benoemd als voordeel.

Een ander voorbeeld is het plan van de investeringsmaatschappij Franklin Templeton om een zogenaamd mutual fund op het Solana netwerk op te zetten voor haar klanten. Volgens het onderzoek heeft ook de kredietmaatschappij Citi laten weten mogelijk Solana te willen inzetten voor internationale transacties. Al deze signalen zouden kunnen wijzen op een mogelijke verschuiving in de voorkeur van financiële bedrijven.

Waarom stijgt Ripple’s XRP vandaag zo hard?
Waarom stijgt Ripple's XRP vandaag zo hard?

Risico’s bij gebruik van Solana, Ethereum loopt voor

Toch zijn er ook een aantal belangrijke kanttekeningen te maken. Volgens critici is Solana niet per se beter dan Ethereum. Sygnum stelt daarnaast ook dat de cijfers van het Solana netwerk misleidend kunnen zijn. De opbrengsten van het netwerk komen namelijk vooral uit de grote groep memecoins die op het platform worden aangemaakt en verhandeld. Wanneer deze populair worden, heeft dat direct veel invloed op de cijfers van het netwerk.

Ook staat Solana er op dit moment nog lang niet zo sterk voor als Ethereum. Op dit moment heeft het Ethereum netwerk namelijk een marktaandeel van 81% op het gebied van real-world asset tokenization. Dit zijn bezittingen zoals bijvoorbeeld vastgoed of grondstoffen, die worden gelinkt aan een digitale variant op de blockchain. Vervolgens kunnen deze eenvoudig en snel worden verhandeld. Het marktaandeel van Solana op dit gebied is momenteel slechts 3%.

Een ander onderdeel waar Ethereum vooralsnog bijna de helft van de markt beheert, zijn de stablecoin markten. Het aandeel van het netwerk ligt momenteel op 49%. Solana moet het met een veel kleiner deel doen. Zij staan namelijk op een aandeel van 3%. Om het ooit zover te laten komen dat Solana het Ethereum netwerk voorbij gaat, zal er dus nog een hoop moeten gebeuren.

Mogelijke verschuiving van bitcoin naar ethereum

De onderzoekers hebben ook nog gekeken naar de prestaties van de munten SOL en ETH. Hieruit kwam naar voren dat solana een veel betere koersstijging heeft doorgemaakt dan ethereum. In het afgelopen jaar steeg de koers van solana namelijk met 600%, terwijl ethereum het moest doen met de helft.

Toch verwachten de onderzoekers niet dat de prestaties van ethereum zo “matig” zullen blijven. Het zal voor de traditionele investeerders veel logischer zijn om de stap van bitcoin naar ethereum te maken, dan van bitcoin naar solana.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte nieuwe crypto nu verhandelbaar, voor deze prijs
Langverwachte nieuwe crypto nu verhandelbaar, voor deze prijs
Advertentie