Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden

Cryptobeleggers opgelet: Solana-wallets zijn mogelijk in gevaar

Solana-SOL
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt

Foto: photo_gonzo/Shutterstock

Recentelijk is er door crypto scammers een nieuwe manier gevonden om investeerders en handelaren flink in de problemen te brengen. Door misbruik te maken van een speciale functie van de solana (SOL) tokens kunnen mensen na een zogenaamde swap ineens al hun tokens kwijt zijn. Gelukkig zijn er inmiddels mogelijkheden waardoor iedereen zich hiertegen kan wapenen.

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%

Extensie biedt mogelijkheden voor crypto-oplichters

Binnen enkele seconden na een swap, waarbij de ene token voor een andere geruild wordt, worden de tokens vernietigd. Hierdoor raken crypto fanatiekelingen hun bezittingen plotseling kwijt. Een lid van de Jupiter’s Core Working Group op het Solana platform, genaamd Slorg, zegt dat de oplichters misbruik maken van een speciale extensie die in de solana tokens zit ingebouwd.

Op het sociale media platform X deelt Slorg zijn uitleg over het fenomeen. Hierbij noemt hij een ander lid, dat slachtoffer is geworden van de nieuwe vorm van oplichting. Dit slachtoffer ruilde zijn tokens om voor een token met de naam “RED”. Deze token zou een permanent delegate extension bevatten, waardoor de scammers de tokens binnen enkele seconden na ontvangst konden vernietigen.

De extensie komt voort uit de Solana Token 2022 standaard en heeft eigenlijk een heel ander doel. Volgens Solana zelf zorgt de extensie ervoor dat er ongelimiteerde controle kan zijn over alle token accounts van een bewust mint. Hierdoor kunnen deze worden vernietigd of verplaatst zonder blokkades. De functie zelf kan gebruikt worden voor nuttige doeleinden, zoals tokens terughalen die verkeerd zijn verstuurd, het uitvoeren van sancties en automatische betalingen. Solana zelf is er wel van op de hoogte dat deze functie ook misbruikt kan worden, wat nu helaas het geval is.

Advertentie

Waarom vernietigen scammers crypto tokens op Solana

Waarom oplichters de functie gebruiken is niet duidelijk. Slorg benoemt dat scammers soms gewoon chaos en vernietiging willen zien. Maar er zouden vooral indirecte voordelen zijn voor deze groep mensen. Wanneer tokens worden vernietigd, kunnen deze niet meer verkocht worden. Doordat verkopen voorkomen worden, kan de prijs van een token ook niet afnemen. 

De blockchain beveiligingsdienst Peckshield denkt dat scammers vooral proberen om de zogenaamde tokenomics te beïnvloeden. Dit zou dan vooral gericht zijn op de circulerende voorraad van een token. Ook de beveiligingsdienst Beosin vermoed dit. Zij benoemen daarnaast dat wanneer tokens worden vernietigd, er vervolgens minder van beschikbaar is. Hierdoor zal de prijs van de token kunnen stijgen.

Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig zijn er al manieren om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Zowel de bedrijven Jupiter als RugCheck hebben beide al iets ontwikkeld, waarmee kopers met een indicator kunnen zien of deze extensie is ingeschakeld. Toch blijft de waarschuwing vooral om zelf alles goed te lezen en de tijd te nemen voor het uitvoeren van een swap.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling
Failliete cryptobeurs heeft nog $1 miljard aan solana over
Failliete cryptobeurs heeft nog $1 miljard aan solana over
Advertentie