Foto: sdx15/Shutterstock
De laatste tijd komen steeds meer berichten naar buiten over de netwerkproblemen van Solana (SOL).
Hoewel er naar verluidt hard gewerkt wordt aan een oplossing, zorgen de problemen inmiddels voor vertragingen bij meerdere cryptoprojecten.
Solana projecten uitgesteld door netwerkproblemen
Vorige week bleek dat meer dan 77% van alle transacties op Solana mislukt. Inmiddels is dit percentage gedaald naar 61,4%, volgens Dune Analytics.
Desondanks is dat natuurlijk alsnog een zeer hoog percentage. Daardoor hebben in de afgelopen dagen meerdere nieuwe cryptoprojecten een vertraging in hun plannen aangekondigd.
Vooral projecten die binnenkort een nieuwe token wilden lanceren op Solana, melden inmiddels dat zij hun plannen uitstellen
Het gaat dan om bijvoorbeeld DuckCoin, Surge Finance en Suit up. Alle drie projecten kondigden in de afgelopen dagen een vertraging in hun plannen aan.
Oh fuck!
Due to congestion on the SOL chain, we had to delay the launch, and all we had to do was wait#Solana #Launchpad pic.twitter.com/N0t9TXDJ0k— DUCKCOIN (@Duck_sonala) April 6, 2024
Waarmee kampt het Solana netwerk?
De problemen op het netwerk van Solana zijn voornamelijk het gevolg van een zogenaamde netwerkcongestie.
Dat komt omdat het Solana netwerk de laatste tijd zeer in trek is voor veel nieuwe projecten, waaronder memecoins.
De Solana memecoins explodeerden onlangs in populariteit. Ook bitcoin-stijl mining op Solana voert extra druk uit op het netwerk.
Toch lijken de problemen wellicht zwaarder dan ze zijn. Een groot deel van de gefaalde transacties is namelijk “bot spam”. Naar verluidt zou slechts 8% van deze gefaalde transacties afkomstig zijn van daadwerkelijke gebruikers.
Er zou een bug zitten in de implementatie van een zogenaamde Quick UDP Internet Connections (QUIC) op Solana. QUIC is een moderne manier om gegevens via het internet te versturen.
Het werkt sneller dan oudere methoden, omdat het slimme routes kiest en gegevens beschermt terwijl ze reizen. Zie het als een snelle en veilige bezorgdienst voor internetgegevens. De implementatie ervan is echter niet helemaal correct verlopen.
Voor een uitgebreidere uitleg van de situatie op Solana verwijzen we je graag naar deze berichten op Twitter van nishil en Mert Mumtaz.
Fantom (FTM) CEO Andre Cronje zei onlangs dat hij het niet zozeer als een probleem ziet, en noemt Solana vooral een slachtoffer van zijn eigen succes.