Max Duiker Max Duiker
3 min. leestijd

Solana bereikte 100 miljoen actieve wallets, maar de meeste zijn leeg

Het aantal SOL wallets groeit, maar er is een keerzijde

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
'Solana is de grootste rivaal van ethereum', volgens cryptobank

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Solana heeft recent een mijlpaal bereikt met meer dan 100 miljoen actieve wallets, zo blijkt uit gegevens van blockchain-analyseplatform Artemis Terminal. Dit is een gigantische stijging ten opzichte van de 509.000 actieve wallets begin 2024. Het is echter de vraag hoe actief deze wallets daadwerkelijk zijn.

Solana is een crypto voor rommel en oplichting, zegt ex-geheim agent
Solana is een crypto voor rommel en oplichting, zegt ex-geheim agent

Veel SOL wallets met nul saldo

Ondanks de indrukwekkende statistieken van Solana zijn er zorgen over het grote aantal wallets. De meeste lijken namelijks nauwelijks of geen SOL te bevatten.

Volgens de gegevens van Hello Moon hebben 86 miljoen gebruikers helemaal geen SOL in hun wallet. Ongeveer 15,5 miljoen wallets bevatten minder dan 1 SOL, en zo’n 1,5 miljoen wallets hebben minder dan 10 SOL.

Aantal actieve gebruikers in de afgelopen maand. De meeste wallets zijn leeg. Bron: Hello Moon

Justin d’Anethan, hoofd zakelijke ontwikkeling bij market maker Keyrock, wijst erop dat de meeste Solana-adressen een levenslange waarde van minder dan $10 hebben. Dat wekt  de indruk dat de groei niet volledig organisch is. “Dit suggereert dat er iets niet helemaal klopt, ondanks dat het ecosysteem actief is en de token goed presteert,” zegt hij.

Advertentie

crypto-bots zorgen voor lege wallets

De explosieve groei van actieve wallets wordt door sommige analisten toegeschreven aan bots die de statistieken kunstmatig beïnvloeden.

Dan Hughes, oprichter van het DeFi-platform Radix DLT, legt uit dat veel interacties met gecentraliseerde exchanges of DeFi-applicaties kunnen leiden tot de creatie van lege wallets.

“Het is erg gemakkelijk en goedkoop op Solana om te laten lijken dat er veel actieve gebruikers zijn, terwijl dat niet het geval is, door voortdurend geld te verplaatsen tussen nieuwe adressen of door veel kleine interacties uit te voeren met diensten die proxy-adressen gebruiken,” aldus Hughes.

Desondanks blijft Solana zich onderscheiden met zijn snelle transacties en lage kosten. De gemiddelde transactiekosten op Solana zijn onlangs gestegen tot ongeveer $0,02, wat nog steeds aanzienlijk lager is dan de gemiddelde kosten op Ethereum, die rond de $3 zijn. Ondanks de kritiek op de actieve gebruikersstatistieken, blijven bots een rol spelen op het netwerk. Austin Federa, hoofd strategie bij de Solana Foundation, merkt op dat bots wel degelijk transactiekosten betalen, wat belangrijk is voor de lange termijn inflatiedoelen van het netwerk.

Solana is op dit moment de derde grootste blockchain, met een totaal vastgelegde waarde van $5,41 miljard.  Dit staat in de schaduw van Ethereum, dat een totale waarde van $44,7 miljard heeft. De groei in actieve wallets en de creatie van de vele nieuwe Solana tokens per dag laten een toenemende belangstelling zien voor het netwerk, ondanks de zorgen over de rol van bots.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

AI-crypto steeg met 160%, dit nieuws zit erachter
AI-crypto stijgt met 160%, dit nieuws zit erachter
Dit zijn onze top 5 crypto's en categorieën om in 2025 te kopen!
Dit zijn onze top 5 crypto’s en categorieën om in 2025 te kopen!
SUI naar $10? Drie crypto om in de gaten te houden
SUI naar $10? Drie crypto om in de gaten te houden
Advertentie