Foto: JOCA_PH/Shutterstock
De huidige bullmarkt is voor weinig cryptocurrencies zo gunstig geweest als voor solana (SOL), waarvan de koers sinds de bodem al met bijna 2.400% is gestegen. Sinds afgelopen maart gebeurt er desalniettemin vrij weinig met de koers, maar voor de blockchain zelf geldt iets totaal anders. Aan de stijging van het transactieaantal lijkt geen einde te komen.
Solana netwerk hard gegroeid door memecoins
Dat blijkt uit on-chain data van The Block. Het gemiddelde aantal transacties dat niet verbonden is met stemmingen op de blockchain is tot 16 juli gestegen tot bijna 47 miljoen stuks. De afgelopen paar dagen is de waarde gekrompen tot ongeveer 45 miljoen transacties, maar nog steeds betreft het een grote toename ten opzichte van afgelopen maart. Toen lag de waarde nog rond de 25 miljoen stuks.
Het transactieaantal is op dit moment het meest vergelijkbaar met die van januari 2022, toen de markt nog maar net begonnen was met wat zou resulteren in een zware bearmarkt. Ook het Solana netwerk had hier flink onder te lijden door de blootstelling van het nu failliete FTX aan Solana, maar dat gebeurde pas aan het eind van de bearmarkt.
Opvallend genoeg staan de koers en het transactieaantal op dit moment allebei rond hetzelfde punt als in februari van 2022. Eerder dit jaar was dat juist niet het geval; toen steeg solana’s koers juist harder dan het aantal transacties.
Minstens zo gunstig is dat het aantal actieve walletadressen al sinds oktober gestaag aan het stijgen is. Alleen in 2021 zag deze maatstaf twee korte pieken die hoger waren dan nu. Dat zou kunnen suggereren dat het netwerk meer doet dan spamtransacties (al dan niet van bots) verwerken. Ook zal de memecoin-hype een belangrijke factor zijn, want Solana is voor memecoins populairder dan ooit.
Solana weer klaar voor nieuwe stijging?
Naast de enorme aantallen memecoins heeft Solana ook de wind in de zeilen doordat Render Network (RENDER) heeft aangekondigd over te stappen naar deze layer-1-blockchain. Volgens de bedenkers is Solana aantrekkelijk dankzij de lage transactiekosten en de hoge doorvoersnelheden.
De solana koers doet vooralsnog niet zoveel, die staat nog steeds rond de 170 Amerikaanse dollar. Je zou misschien denken dat de stijging van het afgelopen jaar afbreuk heeft gedaan aan het potentieel, maar macro-investeerder Raoul Pal lijkt daar niet van overtuigd te zijn. Vorig jaar ging hij uit van een koersdoel van tussen de 500 en 1.000 dollar.