Foto: Robert Hoetink/Shutterstock
Als mensen weten dat je investeert in crypto, dan heb je ongetwijfeld kritiek gehad van mensen dat het risicovol is en dat je je geld kwijt gaat raken. Of ze gelijk krijgen hangt er maar net van af, want het is natuurlijk prima mogelijk dat sommige projecten goede resultaten zullen boeken. Toch is een enorm percentage van alle nieuwe projecten uit 2020 en 2021 inderdaad geflopt.
Zoveel coins zijn ermee gestopt
Crypto-marktonderzoeker Alpha Quest heeft onderzocht hoeveel crypto-projecten ‘dood’ zijn gegaan. Het onderzoeksrapport draagt nota bene de titel ‘2024 Dead Coins Report’. ‘Dood’ is hiervoor een groot woord; de meesten zullen nog steeds op een blockchain staan, echter zal het omringende ecosysteem onbruikbaar zijn geworden en zullen de coins zelf waardeloos zijn geworden.
In totaal zijn zo’n 12.000 projecten onderzocht op vier verschillende eigenschappen: de coin moet een laag handelsvolume en/of een lage liquiditeit hebben, de sociale media-accounts moeten inactief zijn of zijn verwijderd, de bijbehorende websites moeten uit de lucht zijn gehaald en de token moet van CoinMarketCap zijn gehaald.
In de bullmarkt van 2020 en 2021 zijn 4.834 nieuwe cryptocurrencies op de markt gekomen, waarvan 72 procent is gestopt. Er zijn er dus nog maar 1.361 van over. Hier was met name 2023 een grote boosdoener in; bijna 60 procent van alle gestorven coins legden in dat jaar het loodje.
De val van de cryptobeurs FTX was hierin een belangrijke factor, 32 procent van alle projecten zijn daarna namelijk gestopt. Ook is de gemiddelde levensduur van een netwerk maar 3 jaar.
Cardano tokens en stablecoins hoog op de lijst
Alpha Quest heeft ook een lijst met in welke categorieën de netwerken precies vielen. Hieraan valt op dat stablecoins op de tweede plek staan. In de afgelopen bearmarkt verloren veel stablecoins toen hun link met het onderliggende activa.
Op nummer 5 staat opvallend genoeg het Cardano (ADA) ecosysteem; 73,61% van alle coins op dit netwerk zijn geflopt verklaard. Dit netwerk stelt je in staat om relatief gemakkelijk zelf altcoins te minten, wat serieuze projecten ook interessant vonden.
Ook is interessant dat van het crypto-portfolio van durfkapitaalfonds Andreessen Horowitz (a16z) maar liefst 64 procent deze status heeft bereikt. Zo zie je maar dat zelfs voor professionele durfkapitalisten de sector niet altijd gemakkelijk te navigeren is.