Foto: Remigiusz Gora/Shutterstock
Bij stablecoins denk je misschien vooral aan stablecoins gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, zoals USDC en USDT. Er zijn echter veel meer toepassingen denkbaar waar deze tokens erg handig voor zijn. Het Russische Atomyze heeft een stablecoin voor het metaal palladium onthuld.
Nieuwe stablecoin voor palladium
Het Russische Atomyze gaat palladium ‘tokeniseren’ dat door Norilsk Nickel wordt gedolven, een Russisch mijnbouwbedrijf, schrijft Reuters. Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde is gekoppeld aan een andere valuta of activa. Palladium is een zacht zilverwit metaal dat wordt gebruikt in olieraffinaderijen en als legering in sieraden.
Interros Holding is één van de investeerders in Atomyze en de grootste aandeelhouder van Norilsk Nickel. Interros oprichter Vladimir Potanin verklaart dat deze “industriële tokens” grote voordelen bieden. Hij zegt:
“Industriële tokens zijn beveiligd met fysieke activa. Blockchain-technologie maakt transacties met deze tokens veilig.”
Daarmee zal hij bedoelen dat een stablecoin op basis van een grondstof het beste van twee werelden met elkaar combineert. De onderliggende waarde is relatief stabiel en betrouwbaar, en het gebruik van blockchain-technologie maakt de transacties ongevoelig voor fraude. Door de transparantie die blockchain-technologie biedt, weten de koper en de verkoper allebei waar ze aan toe zijn.
Tokeniseren van assets voor efficiëntie
De palladium stablecoin is inmiddels geen uitzondering meer. Er zijn al stablecoins met goud als onderliggende waarde. In Argentinië wil de Spaanse bank Santander agrarische producten tokenizen met stablecoins. Het heeft de potentie om de markt een stuk efficiënter te maken. Je hoeft niet meer afhankelijk te zijn van de futurescontracten die nu gebruikt worden. Er wordt zelfs gewerkt aan een stablecoin voor elektriciteit.
Vorige week heeft Rusland betalingen in cryptocurrencies bij wet verboden. Je mag ze wel legaal bezitten, maar je mag geen bitcoin of ethereum gebruiken voor goederen en diensten. Verder moest je voorheen 20% betalen op aankopen, maar met de nieuwe wet wordt dat 13% voor Russische bedrijven en 15% voor buitenlandse bedrijven in Rusland.