Foto: Tada Images/Shutterstock
Er hebben weer enkele noemenswaardige ontwikkelingen plaatsgevonden in de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die het cryptocurrency-bedrijf aanklaagt voor de illegale verkoop van effecten met XRP.
Dagvaarding financiële gegevens
Onlangs vroeg de SEC de persoonlijk financiële gegevens op van Ripple medeoprichter Chris Larsen en CEO Brad Garlinghouse bij zes verschillende banken. Vervolgens dienden de twee leidinggevenden een verzoek in bij de rechtbank om deze dagvaarding van de SEC tegen te houden.
Op 17 maart heeft de SEC weer zijn antwoord op dit verzoek ingediend. De financiële toezichthouder vraagt de rechter om het verzoek van Ripple te weigeren en geeft daar de volgende drie redenen voor.
Ten eerste zegt de SEC dat transacties met XRP pseudoniem zijn waardoor deze bankgegevens de enige betrouwbare manier zijn om het XRP verkeer te “de-anonimiseren” en te zien hoeveel de twee hebben verdiend aan de verkoop van hun XRP.
Ten tweede zouden deze gegevens kunnen aantonen of de Ripple bazen “inspanningen hebben gefinancierd om de waarde van XRP te verhogen.” Dat is volgens de SEC relevant voor de zogenaamde ‘Howey Test,’ een methode om te bepalen of een activa een effect is onder Amerikaanse wetgeving.
Tot slot zouden de financiële gegevens kunnen aantonen hoeveel de twee verdienden aan de verkoop van XRP ten opzichte van hun andere inkomen, en waarom ze wellicht de andere kant op keken toen zijn geconfronteerd werden met eventuele juridische gevolgen.
De advocaten van beide heren zeiden in hun motie dat de SEC niet hoeft te weten “hoeveel geld ze elke week bij de supermarkt uitgeven.” De SEC zegt dat het hier niet geïnteresseerd in is en bereid is om alle transacties onder $1.000 te redigeren of weg te laten.
Ook wil de SEC alleen gegevens opvragen die de financiële toestand aantonen op het moment van de ontvangst en verkoop van de XRP. Daarnaast meldt de SEC dat het bewijs heeft dat Larsen zijn XRP blijft verplaatsten, ondanks de lopende rechtszaak.
Motie XRP houders afgewezen
Onlangs bleek ook dat John E. Deaton namens “meer dan 6.000 XRP houders” een “motie had tot interventie” had ingediend bij de rechtbank. Daarmee wilde hij zich bij de rechtszaak aansluiten als derde partij en opkomen voor de belangen van XRP houders. Zoals verwacht heeft de rechter het verzoek van Deaton Law Firm afgewezen. Deaton behoudt de mogelijkheid om het later opnieuw te proberen.