Foto: rafapress/Shutterstock
Ripple, het bekende blockchain-betalingsbedrijf achter de XRP cryptocurrency, heeft aandelen ter waarde van maar liefst $200 miljoen teruggekocht uit een eerder financieringsronde. Het bedrijf heeft nu een geschatte waarde van maar liefst $15 miljard, zegt CEO Brad Garlinghouse 26 januari op Twitter:
Excited to announce @Ripple bought back our Series C (Dec 2019) shares at a $15B valuation! 1/4
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) January 26, 2022
Eind 2019 haalde Ripple $200 miljoen op in een Serie C financieringsronde. Deze investeringsronde werd geleid door Tetragon Financial Group, een vermogensbeheerder die $175 miljoen investeerde. Ook SBI Holdings en Route 66 Ventures deden toen mee.
Een jaar later werd Ripple echter aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC beschuldigt Ripple van de illegale verkoop van $1,3 miljard aan ongeregistreerde securities, oftewel effecten. Ook Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen zijn aangeklaagd.
Vervolgens werd XRP van veel grote cryptocurrency-exchanges verwijderd, waaronder Coinbase. Een groot aantal bedrijven distantieerden zich van Ripple, waaronder Tetragon. Tetragon klaagde zelfs Ripple aan en eiste dat Ripple de aandelen terugkocht van de vermogensbeheerder.
Ripple koopt aandelen terug
Tetragon verloor die rechtszaak en Ripple hoefde de aandelen dus niet terug te kopen. Nu heeft Ripple dat dus toch gedaan. Dat komt omdat Ripple, ondanks alle verwachtingen omtrent de rechtszaak, een zeer sterk 2021 achter de rug heeft. 2021 was dan ook een groots jaar voor de gehele crypto-industrie. Garlinghouse meldt dat 2021 zelfs het beste jaar ooit was voor Ripple en nu maar liefst $1 miljard in de bank heeft.
2022 – “slow down” is not in our vocabulary. Even with 2021’s headwinds, it was our best year on record, and Ripple’s financial position ($1B in the bank) is the strongest we’ve ever been. 2/4
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) January 26, 2022
Garlinghouse meldt vervolgens dat RippleNet nu een volume draait van meer dan $10 miljard en dat het bedrijf hard werkt aan RippleX alsmede ondersteuning voor central bank digital currencies (CBDC’s) en non-fungible tokens (NFT).
Desondanks is de crypto-gemeenschap nog altijd zeer verdeeld over XRP. Volgens critici is het geen echte crypto en is het veel te gecentraliseerd. Deze centralisatie ligt ook te gronde aan de rechtszaak. Ondertussen hebben de advocaten van Ripple andere crypto, voornamelijk bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), van de lelijkste dingen beschuldigd.