Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock
Kristalina Georgieva, directeur bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft zich uitgesproken over de toekomst van Central Bank Digital Currencies (CBDC). Ze wijst hierbij op het verschil tussen ‘retail CBDC’s’ en ‘wholesale CBDC’s’, beide met andere functies en verschillende gevolgen voor het huidige financiële systeem. Ze deed haar zegje in een interview op 1 mei.
Verschillende soorten CBDC’s
Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord over CBDC’s. Dit zijn digitale assets die centrale banken ontwikkelen. Er zijn echter verschillende soorten CBDC’s. De twee voornaamste hiervan zijn retail CBDC’s en wholesale CBDC’s. Eerst leggen we even uit wat deze twee zijn.
Beide worden uitgegeven door centrale banken, maar ze hebben iets andere functies. Wholesale CBDC’s zijn in principe enkel bedoeld voor het gebruik van banken. Zo kunnen ze gebruikt worden als reserve of als schikkingen tussen banken onderling. Het gaat hierbij dus vooral om grote transacties met een relatief lage frequentie. Deze wholesale CBDC’s worden in principe niet gebruikt door consumenten in het dagelijks leven.
Retail CBDC’s daarentegen zijn wel bedoeld om gebruikt te worden door consumenten en bedrijven. Ze zouden in theorie op dezelfde wijze gebruikt kunnen worden als cash, enkel in digitale vorm. Beide vormen van CBDC’s hebben veel lagere kosten en bieden veel snellere transacties dan huidige systemen.
“De toekomst is hier”
Georgieva van het IMF heeft zich uitgesproken over beide vormen. Volgens haar zou de implementatie van de wholesale CBDC’s, voor het gebruik van banken dus, relatief weinig implicaties en onvoorziene gevolgen hebben.
Retail CBDC’s daarentegen, bedoeld voor een alomvattend gebruik in het dagelijkse leven, zouden echter een hoop onvoorziene en onvoorspelbare gevolgen met zich meebrengen. Ze lijkt momenteel geen voorstander te zijn van deze vorm van CBDC’s.
“We denken dat wholesale CBDC’s geïmplementeerd kunnen worden met relatief weinig onvoorziene verrassingen. Retail CBDC’s kunnen echter het financiële systeem compleet transformeren op manieren waarvan we momenteel de consequenties niet zeker weten,”
Aldus Georgieva. Volgens Georgieva werkt het IMF momenteel met ongeveer 50 landen samen in de ontwikkeling van diens CBDC’s. Onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie timmeren al hard aan de weg aan hun CBDC ontwikkeling. Georgieva meent dat CBDC’s hoe dan ook “een significante transformatie” teweeg zullen brengen. “De toekomst is hier,” zegt ze.