Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock
Een bekende crypto detective is erachter gekomen dat een populaire rapper een groot deel van zijn eigen token kocht, kort na de lancering ervan. Waardoor zij een grote invloed kunnen hebben op de prijs van de munt.
90% tokens opgekocht voor promotie
Op 2 juli promootte de rapper Janae Wherry, beter bekend als Sexyy Red, een nieuwe coin, genaamd President Red (PRESI). Zij deed dit in een bericht op het sociale mediaplatform X, waarbij zij ook een video toevoegde waarin een raketlancering te zien was met de tekst “to the moon”.
De bekende crypto detective ZachXBT reageerde op een inmiddels verwijderd bericht van de rapper. In de reactie beschuldigde hij haar en haar team van het opkopen van 90% van alle beschikbare tokens kort na lancering.
In het bericht vermeldde hij een zevental wallet adressen, die zouden toebehoren aan de teamleden van Wherry. Volgens de detective zou deze artiest al eerder eenzelfde kunstje hebben uitgehaald. Eerder promootte de rapper een andere nieuwe token, waarvan zij ook al 82% van alle beschikbare tokens in bezit had.
Sommige adressen waren namelijk ook betrokken bij een memecoin uit het verleden, genaamd “Make America Sexy Again” (MASA). Een specifiek adres uit de lijst van ZachXBT bezit momenteel nog 82% van de totale voorraad van MASA.
Pump-and-dump scams
Als gevolg van de promotie steeg de koers van de nieuwe munt razendsnel naar grote hoogte. In slechts 75 minuten steeg de prijs van 0,0067 dollarcent naar 1,48 dollar. Waarmee de waarde van de coins in het bezit van de rapper vele malen meer waard waren geworden. Volgens Dex Screener crashte de koers na deze hare stijging volledig ineen en daalde het met 50% naar 0,62 dollarcent per coin.
Normaliter kopen oplichters bij dit soort methodes een groot deel van de tokens op en gaan het vervolgens promoten. Doordat de prijs gaat stijgen, stappen veel nietsvermoedende investeerders in. Wanneer de top is bereikt, verkopen de oplichters hun voorraad en crasht de prijs volledig naar beneden. Of teamleden rondom de PRESI coin hun tokens hebben verkocht is nog niet geverifieerd.
Memecoins beroemdheden risicovol
Memecoins die worden gelanceerd en gepromoot door beroemdheden, worden al snel bestempeld als scams. Soms kiezen zij bewust voor een pump-and-dump methode en soms doen ze dingen die ongewild veel effect hebben op de koers van een coin, doordat zij niet voldoende kennis van de marktwerking van memecoins hebben.
Op 5 juni probeerde de oprichter van de cryptocurrency ethereum (ETH), Vitalik Buterin, crypto gebruikers te helpen. Hij gaf een aantal criteria mee die investeerders konden gebruiken om te bepalen of er waarde van de coin aan de investeerders wordt gegeven.
Ook benoemde hij de mogelijkheid dat coins van beroemdheden zouden kunnen bijdragen aan projecten zoals gezondheidszorg, open ontwikkelingssoftware, kunst of andere zaken voor het algemeen goed.