Foto: Shutterstock/Gorodenkoff
Polygon Labs, het bedrijf achter Polygon (MATIC), zet een gewaagde stap in de wereld van DeFi, met een voorstel dat de veiligheid en veerkracht van deze sector kan transformeren. Een recente publicatie biedt een frisse kijk op hoe DeFi als ‘essentiële infrastructuur’ kan worden beschouwd, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de manier waarop we financiële innovaties benaderen.
Polygon Labs’ revolutionaire voorstel
Het legal team van Polygon Labs, bestaande uit Rebecca Rettig, Katja Gilman en Michael Mosier van Arktouros, heeft recentelijk een baanbrekend 45-pagina’s tellend document gepubliceerd getiteld “A Conceptual Framework for Combating Illicit Finance Activity in Decentralized Finance”.
Dit document stelt voor om echte DeFi-protocollen te classificeren als kritieke infrastructuur. Dit zou betekenen dat ze onder toezicht komen te staan van de Office of Cybersecurity and Critical Infrastructure Protection (OCCIP) van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Dit innovatieve idee gaat verder dan de traditionele financiële regelgeving. De OCCIP is geen officiële financiële toezichthouder, maar coördineert de inspanningen van het ministerie om de veiligheid van de financiële dienstverlening te verbeteren. Hun werk omvat samenwerking met financiële bedrijven, industrie-groepen en overheidsinstanties om informatie over cyberveiligheid en dreigingen te delen.
Verschil tussen echte decentralisatie en centralisatie
Een kernaspect van het voorstel van Polygon Labs is het onderscheid tussen werkelijk gedecentraliseerde DeFi-protocollen en degenen die wel degelijk aanzienlijke centralisatie hebben. Volgens het team moeten laatstgenoemde onderworpen blijven aan bestaande financiële regelgeving. Dit onderscheid is cruciaal omdat het rekening houdt met de unieke aard van verschillende DeFi-systemen en hun impact op zowel de nationale als economische veiligheid van
Mocht het voorstel van Polygon worden aangenomen, kan het grote gevolgen hebben, zeker met betrekking tot de veiligheid van DeFi-platformen. Het zijn juist dergelijke platformen die vandaag de dag nog vaak het slachtoffer worden van grootschalige hacks. Het bestempelen van deze projecten als kritieke infrastructuur kan dus hackers weerhouden.