Foto: Kitreel/Shutterstock
Begin deze week heeft Worldcoin zijn cryptocurrency WLD officieel beschikbaar gesteld. Dit project richt zich op een vorm van digitale identificatie om de ‘gevaren van kunstmatige intelligentie (AI)’ tegen te gaan. Zo zouden gebruikers van Worldcoin zich moeten identificeren met een irisscaner om toegang tot alle functies te krijgen, hetgeen vraagtekens oproept bij allerlei instanties en zelfs overheden.
Controversiële crypto richt zich op UBI
Het onderscheid maken tussen echte mensen en AI gaat volgens de bedenkers in de toekomst steeds belangrijker zijn, omdat AI steeds meer met mensen zal concurreren op de banenmarkt. Worldcoin wil met biometrische data aantonen dat mensen online ‘echte mensen’ zijn en geen AI-modellen of bots.
Op den duur wil Worldcoin zelfs gebruikers voorzien van een UBI (universal basic income). Dat gaat volgens de bedenkers in de toekomst steeds belangrijker zijn, omdat AI steeds meer met mensen zal concurreren op de banenmarkt. Wel moet er dan met zekerheid gesteld kunnen worden of het gaat om een echt mens of een robot.
Hiervoor heeft het zelf een opvallende irisscanner ontwikkeld, die nu geleidelijk over de hele wereld wordt verspreid. Dit veroorzaakte een hoop controverse, want veel mensen zijn bang dat de privacy van gebruikers niet zo sterk wordt beschermd als wordt geclaimd. Ook zou het aantal gebruikers van het project bedenkelijk zijn. Dit is namelijk erg moeilijk te bewijzen. Worldcoin zegt zelf dat al ruim 2,1 miljoen ‘unieke mensen’ deel uitmaken van het netwerk.
Franse en Duitse autoriteiten kijken naar Worldcoin
Kennelijk hebben overheden het project er ook hun bedenkingen bij. Volgens Reuters en Decrypt doet zowel de beleidsmaker van de Duitse staat Bavaria als de Franse privacywaakhond CNIL onderzoek naar het project. Volgens Decrypt doet het Verenigd Koninkrijk eveneens onderzoek.
De Franse privacywaakhond heeft er zijn bedenkingen bij of het wel legaal is voor het bedrijf om op zo’n grote schaal de identiteiten van mensen te verzamelen en op de blockchain te zetten. Ook vraagt het zich af of de privacy wel adequaat gewaarborgd wordt. Dit soort data beschouwen de overheden namelijk als risicovol. Een eventueel datalek zou bijvoorbeeld het geslacht, etniciteit en wellicht zelfs medische omstandigheden kunnen prijsgeven.