Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock
Vorige week werd de Optimism (OP) token het domein van een airdrop. Deze verliep echter niet helemaal goed, en de cryptocurrency daalde direct hierna met een enorme 65%. Een hack hielp de situatie ook niet. Deze hacker blijkt nu zijn OP tokens te hebben verstuurd naar niemand minder dan Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin.
Dure crypto fout
Optimism werkte samen met market maker Wintermute voor de airdrop. De makers verstuurden per ongeluk 20 miljoen tokens naar het verkeerde adres van Wintermute. Optimism is een layer-2 protocol dat helpt met bandbreedte (‘scaling’), maar dat heeft extra risico’s. In plaats van dat de coins naar het juiste adres gingen, werden ze verstuurd naar een Ethereum-adres van Wintermute.
Het bedrijf claimde dat de tokens hier wel veilig zaten, ondanks dat het het verkeerde adres was. Maar dit bleek niet te kloppen. Een hacker wist alle 20 miljoen tokens te stelen. Op het moment van de hack waren ze $35 miljoen dollar waard.
De hacker blijkt een deel van de tokens verkocht te hebben, op het moment zijn er nog 19 miljoen over. Op Optimism’s governance forum verklaart een medewerker van Wintermute dat het bedrijf bereid is om de aanval te zien als een ‘white hat hack’ als de overgebleven tokens worden teruggestort. Dan zou de autoriteiten buiten het plaatje blijven.
Cadeautje voor Vitalik?
De hacker lijkt een soort activist te zijn of de hele diefstal te zien als een grap. Hij of zij heeft namelijk 1 miljoen OP tokens verstuurd naar Ethereum-bedenker Vitalik Buterin. De overige 18 miljoen tokens zitten nog in het adres van de aanvaller. Het lijkt er dus op dat Optimism en Wintermute de politie in moeten schakelen. Wat de motivatie van de aanvaller is, weten we ook niet.
Vorige week crashte de token hard na de airdrop. Dat leek te komen doordat mensen massaal de token direct verkochten nadat ze deze ontvingen. Dat gebeurt vaak na een initial coin offering (ICO) of een airdrop. Op het Optimism forum werd voorgesteld om de holders, die de eerste airdrop verkochten, te ontzeggen van toekomstige airdrops.