Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock
TikTok is in korte tijd ontploft qua populariteit en is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd sociaal mediaplatform voor alle leeftijdsgroepen. Met een verscheidenheid aan filmpjes ontbreken ook video’s over crypto uiteraard niet op het platform. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat meer dan één op de drie influencers op TikTok misleidende video’s over bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies post.
Crypto misleiding op TikTok
TikTok influencers gebruiken de hashtag ‘#cryptok’ bij het posten van crypto-gerelateerde content. Een analyse van meer dan 1.161 video’s met deze hashtag, uitgevoerd door dappGambl – onthulde dat meer dan 30% hiervan misleidend waren. Ook bleek uit het onderzoek dat slechts 10% van deze cryptok-accounts of -videos een vorm van disclaimer bevatte die gebruikers waarschuwde voor het risico van investeringen.
Met deze misleidende video’s proberen deze influencers hun volgers met ongecontroleerde misinformatie ervan te overtuigen om hun geld, of die van hun ouders, te investeren in verliesgevende cryptocurrencies.
In totaal zou 47% van alle TikTok-creators die betrokken waren bij het onderzoek deze videos’s plaatsen om geld mee te verdienen. Onlangs kon je nog in het crypto nieuws lezen dat verschillende Amerikaanse beroemdheden zoals Jake Paul en Lindsey Lohan flinke boetes op hun deurmat kregen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor het promoten van TRX en BTT tokens zonder de ontvangen betalingen bekend te maken.
Ook ontving Kim Kardashian in oktober vorig jaar een aanklacht van de SEC voor de betrokkenheid bij het promoten van EthereumMAX (EMAX), wat niet meer bleek te zijn dan een ordinaire pump & dump.
Hoewel TikTok-influencers vaak een kleiner bereik hebben dan hun mainstream tegenhangers, blijft het potentiële financiële risico voor onoplettende investeerders even groot.
De video’s op TikTok met populaire crypto-gerelateerde hashtags – zoals crypto, cryptok, cryptoadvice, cryptocurrency, cryptotrading en cryptoinvesting – zijn in totaal meer dan zes miljard keer bekeken.
Eigen crypto onderzoek doen
Dit onderzoek benadrukt maar weer eens het belang van het doen van eigen onderzoek in plaats van klakkeloos iemands advies overnemen. Kijkers zien vaak de kwade bedoelingen van hun favoriete influencers over het hoofd en vertrouwen iemand puur op basis van het aantal volgers en/of views. ‘Do Your Own Research (DYOR)’ is niet voor niets een van de meest populaire termen in de wereld van digitale activa.