Foto: Skorzewiak/Shutterstock
De cryptocurrency wereld stond vorige week in het teken van het Terra (LUNA) ecosysteem dat compleet in elkaar is gestort. De UST stablecoin verloor daardoor zijn ‘peg’ (koppeling) met de Amerikaanse dollar en verloor rap zijn waarde. Maar UST was niet de enige, ook USDT leek wankel te worden. Inmiddels is DEI ook aan het rijtje toegevoegd.
Helft van de waarde van DEI verdampt
DEI is een vrij onbekende dollar-stablecoin. Met een marktwaarde van 38 miljoen dollar staat hij op het moment van schrijven op plek 522, volgens CoinGecko. Maar één DEI is in plaats van 1 USD op het moment van schrijven 0,57 USD waard. Bijna de helft van de marktwaarde is dus al verdwenen.
De inmiddels instabiele stablecoin is afkomstig van Deus Finance, een op Fantom (FTM) gebaseerd protocol voor decentralized finance (DeFi). De crypto moet als een soort clearinghouse voor derivaten dienen. Net als UST is DEI een algoritmische stablecoin. De prijs wordt stabiel gehouden met behulp van bots, die automatisch kopen of verkopen als de prijs te hoog of te laag wordt. Ook het onderpand wordt onafgebroken gemonitord, schrijft Deus Finance in een Medium artikel. Op Twitter benadrukt de ontwikkelaar dat het team hard werkt om de peg te herstellen.
Our team is working around the clock to restore the DEI peg. Mitigation measures were implemented immediately and solutions are being developed for long-term stability.
DEI peg mechanism: https://t.co/KKt3Tsam6F
Bond program: https://t.co/UBhE3XAY7KFurther updates to follow.
— DEUS (@DeusDao) May 16, 2022
De DEI stablecoin is niet zo goed verkrijgbaar. Volgens CoinMarketCap zijn er maar 21 handelsparen. Eén van de exchanges waar je voor DEI terecht kunt is ‘SpookySwap’. Verder staat er geen enkel groot, bekend handelsplatform tussen.
Begin van het einde voor algoritmische stablecoins?
Na UST is dit de tweede algoritmische stablecoin (waar we vanaf weten) die in elkaar is geklapt. Uiteraard is ook USDT al minder stabiel geworden, maar die peg lijkt inmiddels weer hersteld te zijn. DEI begon te dalen nadat gedesillusioneerde investeerders voor USDC zouden zijn gaan verkopen, afgaande op het volume. Van het één kwam het ander, en nu waren ook de algoritmes niet meer genoeg om de waarde te behouden.
Het zou het begin van het einde kunnen signaleren voor dit soort algoritmische stablecoins. Weliswaar was er onderpand, maar het zou goed kunnen dat het gat aan vertrouwen te groot blijft. Toch is er nog hoop. Bloomberg benadrukt dat Hong Kongse dollar al een paar decennia zijn link met de dollar weet vast te houden. Misschien kan de crypto-gemeenschap dus iets leren van overheden.