Eigen heeft een marktwaarde van $600 miljoen, maar krijgt op zijn kop
Foto: Robin Hazekamp/Binance
De lancering van EigenLayer’s eigen token, EIGEN, heeft geleid tot flinke kritiek. Beleggers en de cryptocommunity uitten hun zorgen over het gebrek aan transparantie.
Zorgen over beloningen en lock-ups van nieuwe crypto
Er zijn zorgen dat er te weinig transparantie is rond de totale tokenvoorraad en de manier waarop beloningen worden verdeeld. De token zag toen het uitkwam een stijging in waarde, met een piek van $4,39. Maar sindsdien is deze met meer dan 20% gedaald naar $3,57, volgens gegevens van CoinMarketCap.
De zorgen zijn ontstaan door de onthulling dat vroege investeerders hun vergrendelde tokens konden vastzetten, en daar beloningen voor konden ontvangen. Dit waren investeerders uit verschillende financieringsrondes, waaronder de seed-ronde van $14,4 miljoen en de $50 miljoen Series A, evenals de meest recente fondsenwerving van $100 miljoen in februari.
Ondanks dat de tokens officieel vergrendeld waren, konden deze investeerders alsnog staking rewards ontvangen. Deze beloningen waren niet onderworpen aan lock-up perioden. Dit betekent dat ze de staking rewards van vergrendelde tokens alsnog zouden kunnen verkopen, wat weer slecht zou zijn voor de prijs.
Hetzelfde probleem werd gezien bij de lancering van de Celestia-token (TIA), waarbij een soortgelijke situatie resulteerde in een forse waardedaling van 75%.
Op dit moment bedraagt de totale voorraad van EIGEN 1,68 miljard tokens, waarvan 186 miljoen in circulatie zijn. Deze cijfers zorgen voor een volledig verwaterde waarde van $5,8 miljard en een marktkapitalisatie van $650 miljoen.
Hoewel er 130 miljoen tokens gestaked zijn, blijkt dat 70 miljoen van deze tokens toebehoren aan een kleine groep vroege investeerders.
Grote investeerders profiteren van oneerlijke verdeling
Naast de zorgen over de staking rewards worden er ook vraagtekens gezet bij de ongelijke verdeling van beloningen onder grote investeerders. EigenLayer heeft 86 miljoen tokens toegekend aan vroege gebruikers, waaronder node operators en stakers.
Grote namen als Justin Sun, oprichter van Tron, ontvingen disproportionele beloningen. Sun kreeg bijvoorbeeld een airdrop ter waarde van $8,75 miljoen, waarvan het grootste deel direct werd gestort op HTX (voorheen bekend als Huobi). Dit vergroot de zorgen over dominantie van zulke whales.
De cryptogemeenschap roept nu om meer transparantie en een eerlijke verdeling van de beloningen. EigenLayer moet volgens velen betere maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de opbrengsten eerlijker verdeeld worden onder alle deelnemers, niet alleen de vroege investeerders of grote spelers.
EigenLayer heeft nog geen officiële verklaring afgegeven.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast