Max Duiker Max Duiker
2 min. leestijd

Nieuwe populaire crypto ‘EigenLayer’ krijgt kritiek van gebruikers

Eigen heeft een marktwaarde van $600 miljoen, maar krijgt op zijn kop

EigenLayer-EIGEN
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nieuwe populaire crypto 'EigenLayer' krijgt kritiek van gebruikers

Foto: Robin Hazekamp/Binance

De lancering van EigenLayer’s eigen token, EIGEN, heeft geleid tot flinke kritiek. Beleggers en de cryptocommunity uitten hun zorgen over het gebrek aan transparantie.

Deze 10x crypto gems op Bitvavo kan je voor minder dan €1 kopen
Deze 10x crypto gems op Bitvavo kan je voor minder dan €1 kopen

Zorgen over beloningen en lock-ups van nieuwe crypto

Er zijn zorgen dat er te weinig transparantie is rond de totale tokenvoorraad en de manier waarop beloningen worden verdeeld. De token zag toen het uitkwam een stijging in waarde, met een piek van $4,39. Maar sindsdien is deze met meer dan 20% gedaald naar $3,57, volgens gegevens van CoinMarketCap.

De zorgen zijn ontstaan door de onthulling dat vroege investeerders hun vergrendelde tokens konden vastzetten, en daar beloningen voor konden ontvangen. Dit waren investeerders uit verschillende financieringsrondes, waaronder de seed-ronde van $14,4 miljoen en de $50 miljoen Series A, evenals de meest recente fondsenwerving van $100 miljoen in februari.

Ondanks dat de tokens officieel vergrendeld waren, konden deze investeerders alsnog staking rewards ontvangen. Deze beloningen waren niet onderworpen aan lock-up perioden. Dit betekent dat ze de staking rewards van vergrendelde tokens alsnog zouden kunnen verkopen, wat weer slecht zou zijn voor de prijs.

Hetzelfde probleem werd gezien bij de lancering van de Celestia-token (TIA), waarbij een soortgelijke situatie resulteerde in een forse waardedaling van 75%.

Op dit moment bedraagt de totale voorraad van EIGEN 1,68 miljard tokens, waarvan 186 miljoen in circulatie zijn. Deze cijfers zorgen voor een volledig verwaterde waarde van $5,8 miljard en een marktkapitalisatie van $650 miljoen. 

Hoewel er 130 miljoen tokens gestaked zijn, blijkt dat 70 miljoen van deze tokens toebehoren aan een kleine groep vroege investeerders.

Advertentie

Grote investeerders profiteren van oneerlijke verdeling

Naast de zorgen over de staking rewards worden er ook vraagtekens gezet bij de ongelijke verdeling van beloningen onder grote investeerders. EigenLayer heeft 86 miljoen tokens toegekend aan vroege gebruikers, waaronder node operators en stakers. 

Grote namen als Justin Sun, oprichter van Tron, ontvingen disproportionele beloningen. Sun kreeg bijvoorbeeld een airdrop ter waarde van $8,75 miljoen, waarvan het grootste deel direct werd gestort op HTX (voorheen bekend als Huobi). Dit vergroot de zorgen over dominantie van zulke whales.

De cryptogemeenschap roept nu om meer transparantie en een eerlijke verdeling van de beloningen. EigenLayer moet volgens velen betere maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de opbrengsten eerlijker verdeeld worden onder alle deelnemers, niet alleen de vroege investeerders of grote spelers. 

EigenLayer heeft nog geen officiële verklaring afgegeven.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Advertentie