Blockchain expert ontdekt aanwijzingen voor gerichte aanval op UST
Foto: Hasbi Sahin/Shutterstock
Het Terra Luna netwerk werd in 2018 gelanceerd en lag gelijk onder vuur van Cyrus Younessi van MakerDAO, die een scenario omschreef dat later werkelijkheid zou worden.
In 2019 was de ICO van LUNA en in 2020 volgde de lancering van UST, een stablecoin die een waarde van een dollar vertegenwoordigde. Ook werd een synthetisch aandelen protocol, Mirror, in de markt gezet. In 2021 begon LUNA enorm te stijgen met als hoogtepunt 5 april 2022, toen hij ongeveer $116 waard was. Op 14 mei 2022, nog geen maand later, was Luna vrijwel niets meer waard.
Het probleem was dat er een koppeling was tussen Luna en UST, waarbij via een algoritme de stablecoin zijn vaste waarde van een dollar moest behouden. Toen UST vaker minder waard was dan een dollar moest het Terra Luna netwerk bijstorten om de waarde van een dollar vast te houden. Dit ging goed, totdat er niet genoeg fondsen meer waren en UST compleet instortte, hierbij ging het hele Terra Luna netwerk mee de afgrond in. Dit gebeurde allemaal in een paar dagen en liet miljoenen mensen met een kater achter. Zij verloren alles.
De schuldvraag: wie is verantwoordelijk voor de Terra-ondergang?
We horen de laatste tijd heel vaak dat dit te wijten was aan de oprichter van Terra Luna, Do Kwon. Deze heeft dan ook het boetekleed aangetrokken en schuld bekend. De vraag is echter of hij er helemaal voor verantwoordelijk is of zelfs helemaal niet.
Jacob Gadikian, een blockchain engineer, heeft in een tweet op X een soort replay gemaakt van de blockchain van Terra Luna en die vergeleken met die van het testnet van Cosmos. Hij komt tot de conclusie dat de blockchain van Terra Luna aangevallen werd en op een gegeven moment konden de validatoren (die de blockchain moeten bijhouden) het aantal aanvragen om transacties uit te voeren niet meer aan.
Tijdens deze aanvallen werd de koppeling van UST aan de dollar afgebroken en werden er enorme sommen buitgemaakt door trading bots (geautomatiseerde computerhandelaren) die via arbitrage van deze loskoppeling profiteerden. Zij verkochten en masse UST voor USDC en staken het verschil in eigen zak. Op deze manier bleef UST in waarde dalen en dit was het begin van het einde.
De enige fout van Do Kwon in dit geval is dat hij deze aanval niet had zien aankomen.
Het gevaar van stablecoins en algoritmen
Als een algoritme verantwoordelijk is voor het behouden van de waarde van een stablecoin hoeft er maar een klein foutje te zitten in dit algoritme of smart contract die de boel bij elkaar moet houden om het hele systeem in te laten storten.
Hoe complexer zo’n systeem is, hoe gevaarlijker. Het is goed om te beseffen dat stablecoins die onderdeel zijn van een ecosysteem en sterke invloed hebben op het hele netwerk een gevaar kunnen vormen voor constructies als bij Terra Luna. Handle them with care. We houden je in ieder geval op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen, nu ook via Whatsapp – volg ons net als duizenden anderen.
Hét moment om bitcoin te kopen? Nederlanders starten met gratis crypto
Bitcoin maakt flinke bewegingen – is dit het laatste moment om in te stappen? Bitvavo geeft alle Nederlanders de kans: Alle nieuwe gebruikers ontvangen €10 gratis crypto naar keuze. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt.
Registreer je vandaag bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en pak direct je crypto-cadeau uit en ontvang direct €10 crypto.
🎙️Nieuw: 2024 RECAP: Was bizar voor crypto: Van ‘internet gekkies’ naar Wallstreet... Luister nu de podcast