De cryptomarkt kan profiteren van Trump, maar memecoins misschien niet
Foto: Maurice Norbert/Shutterstock
Een tweede presidentschap van Donald Trump zou volgens professor Omid Malekan, docent aan de Columbia Business School, “bearish” zijn voor memecoins. In een bericht op X (voorheen Twitter) op 26 oktober stelde Malekan dat memecoins onder Trump zullen lijden.
Memecoins als verzet tegen slechte regels
Malekan stelt dat memecoins vooral bloeien omdat ze worden gezien als een vorm van “economisch populisme,” en dat ze vaak gezien worden als reactie tegen oneerlijke financiële systemen.
Hij voorspelt dat een “verstandige regelgeving” onder Trump een langdurige bearmarkt zou veroorzaken voor memecoins, die vooral populair zijn onder particuliere beleggers.
Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat Trump een verstandig economisch beleid zal voeren, maar hier wordt specifiek gedoeld op een betere regelgeving voor de cryptowereld. De regelgeving van de door Joe Biden aangestelde Gary Gensler wordt namelijk door velen gezien als ineffectief en aggresief, met succesvolle rally’s van memecoins als gevolg, aldus de professor.
Onderdrukt door cryptowaakhond SEC
Malekan benadrukt dat memecoins zoals dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB) populair zijn geworden als “statement tegen de oneerlijke en vaak dubieuze tokenomics” van cryptoprojecten die gefinancierd worden door groot durfkapitaal.
Memecoins hebben een huidige marktkapitalisatie van $61 miljard volgens CoinGecko. Dit maakt het een grote en waardevolle markt, met vaak vele grote nieuwkomers. Memecoins worden vaak gezien als een protest tegen gevestigde financiële instellingen en de druk van overheidsregelgeving.
Castle Island Ventures-partner Nic Carter sloot zich aan bij Malekans visie en stelde dat memecoins “in grote mate” een reactie zijn op het “onderdrukkende SEC-regime.” Hij voegde eraan toe dat als de SEC zich onder Trump soepeler opstelt, mensen mogelijk minder geneigd zijn om in memecoins te investeren.
Tegengeluid: memecoins onafhankelijk van politiek
Ondanks Malekans uitspraken zijn er ook analisten die geloven dat de politiek weinig invloed heeft op de populariteit van memecoins. Bekende memecoin-belegger Murad Mahmudov stelt dat “99% van de memecoin-kopers niet geïnteresseerd is in politiek.”
Volgens Mahmudov komt de populariteit van memecoins eerder doordat er een constant groeiende hoeveelheid geld is, wat mensen stimuleert om het uit te geven. Hier voegt cryptohandelaar Jordan Fish, bekend als “Cobie,” aan toe dat memecoins populair zullen blijven omdat mensen liever investeren in projecten die snel in waarde kunnen groeien. Zo kunnen mensen met memecoins snel veel geld verdienen.
De invloed van Trumps vage beloftes over crypto is echter niet volledig te negeren: hij gaf eerder aan van Amerika de “wereldhoofdstad voor crypto” te willen maken en sprak over het belang van bitcoin (BTC) voor het land. Toch blijft het de vraag of memecoins, die vaak juist als anti-establishment worden gezien, direct zullen reageren op zijn mogelijke beleid.