Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Memecoins massaal gelanceerd door beroemdheden: SEC dreigt met vervolging

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nóg een memecoin van beroemdheid beschuldigd van oplichting

Foto: L Paul Mann/Shutterstock

De afgelopen maanden is er een opvallende trend gaande in de crypto wereld: ‘celebrity coins’. Dit zijn cryptomunten gecreëerd en gepromoot door bekende persoonlijkheden. Onderzoek toont aan dat beroemdheden vaak veel profiteren van deze activiteiten. Maar dit is niet zonder risico. Experts menen dat deze celebrities met vuur spelen en mogelijk vervolgd kunnen worden door de Amerikaanse financiële waakhond.

Nederlanders ontvangen gratis crypto die in enkele maanden 3.133% steeg
Nederlanders ontvangen gratis crypto die in enkele maanden 3.133% steeg

Wat zijn de celebrity tokens precies?

Iggy Azalea, Caitlyn Jenner, Jason Derulo. Dit zijn drie Amerikaanse sterren die de afgelopen maanden hun eigen memecoins hebben gelanceerd en deze vervolgens  via social hebben media gepromoot.

David Chung van Creo Legal meent dat het drietal zich met dit gedrag in de schijnwerpers zet. Maar niet op een positieve manier. Met deze acties trekken ze namelijk de aandacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. “De SEC zou mogelijk achter ze aan kunnen gaan voor het verkopen van ongeregistreerde effecten zonder licentie,” zegt Chung.

Azalea’s Mother Iggy (MOTHER) token is sinds zijn piek met maar liefst 84,5 procent gedaald. Jenner’s en Derulo’s tokens, JENNER en JASON, zijn respectievelijk met 55,5 procent en 78 procent gedaald sinds ze hun juni op hun hoogtepunt stonden.

On-chain data toont echter aan dat meerdere wallets veel geld verdienden rond de lanceringen van de tokens. We kunnen aannemen dat dit om wallets van de beroemdheden zelf gaat. Investeerders zitten echter met de gebakken peren. Mag dit ongestraft gebeuren?

Advertisement

Wat zijn de juridische gevolgen?

Volgens juridische experts is dit gedrag dus niet zonder risico’s. Zoals Chung al zei overtreedt de promotie en verkoop van deze tokens mogelijk de effectenwetten. Dit betekent dat de celebrities die betrokken zijn bij de creatie en promotie van deze munten mogelijk strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Maar dit gedrag is niet iets nieuws. In oktober 2022 moest Kim Kardashian bijvoorbeeld ruim een miljoen dollar betalen na het promoten van de EMAX memecoin zonder de juiste vergunningen. De eerdergenoemde celebrities lopen dezelfde risico’s.

Maar wie is er precies strafbaar? En is het aan te tonen dat de beroemdheden precies weten wat ze aan het doen zijn. Jenner en Derulo beweren bijvoorbeeld dat ze werden opgelicht door door een bekende memecoin-promotor bij de creatie van hun tokens. Onderzoek moet uitwijzen hoe betrokken ze daadwerkelijk waren bij de lancering en promotie van hun tokens.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Advertentie