Foto: Shutterstock/Sherry V Smith
In de dynamische wereld van cryptocurrencies zijn succesverhalen talrijk, maar een recent rapport onthult een grimmige realiteit: een groot deel van de cryptoprojecten overleeft de test van tijd niet.
Een golf van verdwijnende cryptos
CoinGecko heeft onthuld dat maar liefst 14.039 van de ruim 24.000 sinds 2014 genoteerde cryptocurrencies niet meer actief zijn. Dat is dus meer dan de helft van alle cryptocurrencies ooit. Dit cijfer legt een zorgwekkend patroon bloot: veel van deze projecten, met name die gelanceerd zijn tijdens de hype van de bull run van 2020-2021, hebben de markt weer verlaten.
Een interessante wending in deze ontwikkeling is de rol van memecoins. Deze als grap bedoelde cryptomunten hebben bijgedragen aan de neergang van vele projecten. Ondanks hun humoristische oorsprong, trekken memecoins investeerders aan door de mogelijkheid van snelle en aanzienlijke winsten, zoals het verhaal van dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB) illustreren.
Eind 2013 begon DOGE met een waarde van $0.00037 en piekte in mei 2021 rond $0.74 per munt, wat een rendement van meer dan 1000 keer betekende ten opzichte van de vroege niveaus in 2014. Er zijn tal van andere voorbeelden van succesvolle memecoins, maar uit het rapport van CoinGecko blijkt dat een overgrote meerderheid niets meer dan een mislukking wordt.
2021: Een jaar van hoge mislukkingspercentages
Het rapport wijst er specifiek op dat van de crypto’s gelanceerd in 2021 een opmerkelijke 5.724 niet langer worden verhandeld per januari 2024. Dat is meer dan 70% van alle gelanceerde crypto projecten destijds. Dit illustreert de vluchtige aard van de markt en de uitdagingen waarmee nieuwe projecten worden geconfronteerd, zeker projecten die lanceren op het moment dat het goed gaat met de markt.
Aan de andere kant laat het rapport zien dat de situatie in 2023 lijkt te verbeteren. Van de crypto’s die dat jaar gelanceerd zijn, zijn er slechts 298 niet meer actief. Dit vertegenwoordigt een falingspercentage van minder dan 10%. Deze cijfers suggereren een trend van grotere duurzaamheid en mogelijk een meer doordachte aanpak in de lancering van nieuwe cryptocurrencies.