Foto: Jarretera / Shutterstock.com
USD Coin-uitgever Circle is in zee gegaan met een investeerder die het bedrijf naar de beurs wil brengen. Dat schrijft de uitgever van de USDC stablecoin in een persbericht. De deal heeft de marktwaarde van Circle weten te verdubbelen.
De investeerder in kwestie is Concorde Acquisition Corp, een zogenaamde Special Purpose Acquisition Company (SPAC). Dit zijn bedrijven die geld van investeerders klaarzetten om te investeren in een bepaald bedrijf. Dat kan met het doel zijn om genoeg aandelen te bemachtigen om bijvoorbeeld volledig over te nemen, om het te laten fuseren met een ander bedrijf of om de aandelen publiekelijk beschikbaar te maken.
Circle naar de beurs
Dat laatste blijkt het geval te zijn met deze deal. Concorde Acquisition Company is beursgenoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE) onder de ticker CND. Dit heeft de marktwaarde van Circle volgens de stablecoinreus zelf verdubbeld tot 9 miljard Amerikaanse dollar. Volgens Circle-CEO Jeremy Allaire zou een beursgang het bedrijf nog betrouwbaarder over laten komen dan nu al het geval is. Betrouwbaarheid is iets waar het nu al hard aan werkt. Circle’s stablecoin USDC heeft namelijk al een marktwaarde die voor 100% ‘echte’ dollars als onderliggende waarde heeft.
Bob Diamond, voorzitter van Concord Acquisition Corp, zegt dat investeerders in de SPAC de mogelijkheid zullen krijgen om aandelen van Circle te kopen bij een beursgang. Tegelijkertijd zullen ze de mogelijkheid behouden om uit te stappen als ze het geen goede deal vinden. Dat is een belangrijk aspect van SPAC’s. Circle zal waarschijnlijk onder de ticker CRCL te vinden zijn op de NYSE. De verwachting is dat de eerste verhandelbare dag 8 december 2022 zal zijn, alhoewel dit onder bepaalde omstandigheden ook 31 januari 2023 zou kunnen worden.
SPAC’s zijn vaak scams
SPAC’s weten bij het ontstaan dus nog niet waar ze in zullen investeren, alhoewel het een bedrijf moet zijn. Daarom worden ze ook wel ‘blanco cheque-bedrijven’ genoemd. Er heerst nogal wat controverse rondom deze merkwaardige bedrijfsvorm, omdat SPAC’s nogal eens de mogelijkheid hebben om investeerders op een vrijwel legale manier op te lichten. Vaak maken alleen de bedenker van de SPAC en vroege investeerders in de SPAC er winst op, zolang ze vroeg weer uitstappen. Finance-YouTuber Patrick Boyle legt het principe uitstekend uit.