Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Een Braziliaanse rechter heeft een ongekend zware gevangenisstraf van 128 jaar opgelegd aan Joel Ferreira de Souza, het financiële brein achter het beruchte piramidespel van Braiscompany.
Deze frauduleuze onderneming wist tussen 2018 en begin 2023 ruim 20.000 beleggers te misleiden voor een totaalbedrag van ongeveer $190 miljoen. Het gaat om een van de langste gevangenisstraffen ooit in Brazilië voor financiële criminaliteit.
Braiscompany beloofde bergen met goud
Het bedrijf presenteerde zich als een veelbelovende speler in de cryptosector en lokte investeerders met de onrealistische belofte van maar liefst 8% rente per maand op bitcoin (BTC)-investeringen. Beleggers moesten hun cryptocurrencies vastzetten voor minimaal een jaar, met de garantie van hoge winsten.
De verdachten lokten slachtoffers in een piramidespel. Hierin worden nieuwe deelnemers aangetrokken met beloften van hoge winsten, terwijl eerdere investeerders worden uitbetaald met het geld van nieuwe leden. Sommige deelnemers werden ingezet als promotor van het project en verspreidden de kansen via sociale media.
De marketingcampagnes van Braiscompany waren gelikt en verwezen naar grote samenwerkingen binnen de cryptowereld.
Crimineel cryptonetwerk van familie en vertrouwelingen
De aanklager stelde dat beleggers veel fiatgeld investeerden, in de veronderstelling dat ze deelnamen aan een levensveranderend project. Vooral nieuwkomers in de cryptowereld werden doelwit.
De Souza gebruikte schijnbedrijven en stromanrekeningen om het geld wit te wassen. Zijn zoon, Victor Augusto Veronez de Souza, werd ook veroordeeld tot 15 jaar cel. Ook beurshandelaar Gesana Rayane Silva kreeg een forse straf van ruim 27 jaar bovenop eerdere veroordelingen. Haar totale straf komt daarmee op meer dan 40 jaar.
Naast de gevangenisstraffen beval de rechtbank dat de verdachten ruim $6,2 miljoen moeten terugbetalen aan investeerders. De politie probeert daarnaast nog steeds een deel van het gestolen geld te traceren.
Waarschuwing voor beleggers in crypto
De Braziliaanse autoriteiten kwamen in actie toen Braiscompany begin 2023 vrijwel volledig stopte met het uitkeren van winsten. In februari van dat jaar volgde een grootschalige politieactie onder de naam Operation Halving. Die bracht de omvang van het witwasnetwerk aan het licht en leidde tot de zware straf die nu aan de Souza is opgelegd.
Het oordeel toont aan dat er strengere maatregelen nodig zijn om beleggers te beschermen. Steeds meer banken en financiële instellingen in Brazilië bieden cryptocurrencies aan. Dat maakt het des te belangrijker om consumenten goed te informeren en beschermen.
De zaak benadrukt opnieuw hoe belangrijk waakzaamheid is in de cryptosector. Vorige maand was onder het Wallet en Exchanges nieuws te lezen dat de handelsoorlog wordt misbruikt om mensen op te lichten.
We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
🔥 Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen? Luister de podcast nu of sla ‘m op