Roy van Krieken Roy van Krieken
01/06/2024 10:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2024 09:15

LUNA schiet omhoog door nieuws over mogelijk einde cryptorechtszaak

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Uitlevering Terra (LUNA) oprichter Do Kwon neemt nieuwe wending

Foto: July Ko/Shutterstock

Naar alle waarschijnlijkheid zal er binnenkort een schikking komen in de rechtszaak tussen Terraform Labs en voormalig CEO Do Kwon en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De SEC vindt dat Terraform Labs en Kwon verantwoordelijk is geweest voor het misleiden van investeerders. Hierbij oordeelden zij dat de registratie van de promotie en verkoop van de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST) en andere Terra-gerelateerde tokens niet correct zou zijn toegepast.

Sinds 2023 wekelijks €20 aan Shiba Inu kopen: indrukwekkende resultaten
Sinds 2023 wekelijks €20 aan Shiba Inu kopen: indrukwekkende resultaten

Financiële gevolgen en verboden

Terraform Labs en Kwon moeten van de SEC een boete van ongeveer 5,3 miljard dollar betalen. Dit is voor een cryptoproject de hoogste boete ooit tot nu toe. De boete moet onder meer de terugbetaling van onrechtmatig verkregen winst, rente en civiele kosten dekken. Terraform Labs ging echter in hoger beroep tegen de boete van de SEC en stelde een lagere boete van 1 miljoen voor. Volgens Terraform Labs en Kwon zijn de verliezen die ontstaan zijn door de verbonden entiteiten, zoals de Luna Foundation Guard, niet expliciet genoemd in de SEC-zaak.

CEO Chris Amani verklaarde tijdens de rechtszaak dat het bedrijf failliet was gegaan en nog maar beschikking had tot ongeveer 150 miljoen dollar.

Ook wil de SEC Kwon verbieden om nog functies als bestuurder of officier binnen enig effectenuitgevend bedrijf te kunnen bekleden. Daarnaast eiste de SEC volledige openbaarmaking van de financiële rekeningen en bezittingen van Kwon. Kwon ging hier niet mee akkoord en deed beroep op zijn rechten volgens het Vijfde Amendement.

Kwon werd in maart 2023 gearresteerd in Montenegro nadat bleek dat hij in het bezit was van vervalste reisdocumenten. De VS probeert sindsdien om zijn uitlevering voor elkaar te krijgen.

Advertentie

Grootste stijging LUNA token sinds 12 april

LUNA, de token van Terraform, zag een stijging van 38 procent toen het nieuws over de schikking wereldkundig werd. Volgens trading platform TradingView was dit de hoogste stijging sinds 12 april.

Het is niet de eerste keer dat Terraform Labs en Kwon aansprakelijk zijn bevonden voor het misleiden van investeerders. De vorige keer dat dit het geval was, leidde het indirect tot de ineenstorting van hun UST-ecosysteem en de eerdere versie van de LUNA token. Dit bedroeg toen ter tijd een slordige 40 miljard dollar en betekende een grote klap voor de gehele cryptomarkt.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Geboorte van AI-supercrypto begint, miljarden in beweging
Geboorte van AI-supercrypto begint, miljarden in beweging
Rapper koopt 90% van eigen crypto: koers stijgt 22.000%
Rapper koopt 90% van eigen crypto: koers stijgt 22.000%
Bitcoin prijsstijging zet gerelateerde cryptoprojecten in de spotlight
Bitcoin daalt, maar deze 3 altcoins boeken indrukwekkende winsten
Advertentie