Foto: Shutterstock/Backcountry Media
Een nieuw rapport van cybersecurity bedrijf Kaspersky laat zien dat kwaadwillenden het vandaag de dag nog altijd op de crypto industrie hebben gemunt. Volgens Kaspersky is het aantal phishing aanvallen binnen de wereld van crypto het afgelopen jaar met maar liefst 40% gestegen. Het rapport wijst op de stijgende trend van exploits die gericht zijn op beleggers en gebruikers van crypto.
Crypto phishing
Kaspersky heeft in het rapport meer dan 5 miljoen phishing aanvallen binnen de crypto industrie opgemerkt. Dat terwijl in 2021 deze hoeveelheid nog slechts op 3,6 miljoen stond. Een behoorlijke stijging dus.
Als het gaat om cyberaanvallen in verband met cryptocurrency, lijken kwaadwillenden steeds minder gebruik te maken van de meer traditionele middelen zoals malware voor computers en smartphones van potentiële slachtoffers, en zijn zij zich meer gaan richten op phishing aanvallen.
Bij een typische phishing aanval worden beleggers benaderd via mails en naar valse websites verwezen die officiële bedrijven, zoals crypto exchanges, nabootsen. Gebruikers worden dan gevraagd om persoonlijke informatie zoals private keys te delen, waardoor de aanvallers uiteindelijk ongerechtvaardigde toegang krijgen tot crypto wallets en al hun crypto bezittingen.
Het Russische cybersecurity bedrijf adviseert beleggers verschillende maatregelen te nemen om zich tegen deze phishing aanvallen te beschermen, zoals het activeren van twee-factor authenticatie, wachtwoordmanagers en het altijd up-to-date houden van hun software en besturingssystemen.
Canadees stel verliest $300.000
Een voorbeeld van een succesvolle phishing aanval vond iets meer dan een week geleden plaats. Destijds was in het crypto nieuws te lezen dat een Canadees stel werd opgelicht voor bijna $300.000 aan cryptocurrencies. Het stel werd benaderd door een persoon die zichzelf als kundig en professioneel presenteerde, en hij won op een gegeven moment het vertrouwen van het stel.
Vervolgens werden zij overtuigd om hun spaargeld op een nep crypto platform te parkeren. Uiteraard ging de dader er volgens met al het geld vandoor. Deze “social engineering” vorm van phishing komt volgens Kaspersky ook steeds vaker voor.
Elke crypto belegger doet er daarom goed aan om altijd en overal op zijn hoede te zijn. Als iets te goed om waar te zijn klinkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo.