Leden van het cryptoproject zouden Noord-Koreaanse hackers zijn
Foto: ECO LENS/Shutterstock
Vorige week ontstond er commotie binnen de crypto community, toen er een onderzoek werd gedeeld waaruit bleek dat Noord-Koreaanse ontwikkelaars betrokken zouden zijn geweest bij de ontwikkeling van een deel van het Cosmos (ATOM) ecosysteem. De vraag is nu of deze ontwikkelaren in het geheim lid waren van de beruchte Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus. De community wil in ieder geval geen risico nemen.
Noord-Koreaanse ontwikkelaars mogelijk onderdeel van hackersgroep
Op 16 oktober deelde een ontwikkelaar van het Cosmos ecosysteem, genaamd Jacob Gadikian, op zijn X-account een onderzoek waaruit bleek dat Noord-Koreaanse ontwikkelaars zouden hebben gewerkt aan een specifieke module van het ecosysteem. Het betreft de zogenoemde Liquid Staking Module (LSM), die mogelijk door hen is gebouwd. Volgens Gadikian gaat het uiteraard niet om de afkomst of etniciteit, maar de ontwikkelaars van deze module zouden zeer vaardige en actieve crypto criminelen zijn.
Het bericht schokte de crypto community. Er ontstond een angst dat een deel van de Noord-Koreaanse ontwikkelaars mogelijk hoorde bij een bekende hackersgroep, The Lazarus Group. Deze groep wordt gelinkt aan de Noord-Koreaanse overheid en zou al voor enkele miljarden dollars aan cryptocurrencies hebben gestolen door verschillende platformen en protocollen te hacken. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om kernwapens te maken.
Wanneer zij werkelijk zouden hebben gewerkt aan de module, zouden er mogelijk verborgen achterdeuren zitten in de software, waardoor de beveiliging niet meer gewaarborgd kan worden.
Twee controles en mogelijke oplossingen
Cosmos zelf was niet bekend met de betrokkenheid en liet twee dagen na het X-bericht iets horen via de medeoprichter van het ecosysteem. Ethan Buchman deelde op zijn X-account dat er onderzoeken zouden worden gestart en dat er werd bekeken hoe de afhankelijkheid van de module kon worden weggenomen.
Volgens het X-account van Informal Systems, zullen er controles worden uitgevoerd door twee verschillende onderzoekers. De eerste zal zo snel mogelijk beginnen, terwijl de tweede controle gepland staat voor volgende maand.
Informal Systems is een belangrijk onderdeel van Cosmos. Zij denken dat de beste oplossing is om de module gefaseerd te verwijderen, zodat het daarna kan worden vervangen door een geheel nieuw kader. Hiervoor is eerst een stemronde nodig, waarin de community kan oordelen of een verwijdering van de module gewenst is.
Het nieuwe kader zou volgens hen een scheiding moeten aanbrengen tussen het bestuursdeel en het deel dat verantwoordelijk is voor de productie van de transactie blokken. Hierdoor kunnen gebruikers meer invloed uitoefenen op de werking van het ecosysteem.