Foto: DUCATA
Het van oorsprong Nederlandse DUCATA, opgericht door Patrick Huisinga, heeft een bijzonder doel voor ogen. Patrick startte het bedrijf met de missie om welvaart eerlijker te verdelen en armoede uit te bannen. Hij gelooft dat toegang tot betrouwbaar, stabiel en veilig geld een basisrecht is voor iedereen.
Met DUCA biedt DUCATA een uniek alternatief voor munten zoals de euro, evenals traditionele stablecoins zoals tether (USDT) en het algoritmische terra USD (USTC). In tegenstelling tot die munten probeert de munt geen dollar of euro na te bootsen; dat zijn immers juist de valuta waarmee DUCA de strijd aangaat.
In plaats daarvan wordt er gebruikgemaakt van innovatieve mechanismen om de waarde te stabiliseren. Tegelijkertijd worden er duurzame rendementen gegenereerd (die bij aanvang tussen de 500% en 2000% zullen bedragen) zonder de noodzaak voor leningen of staking. Crypto Insiders had de eer om Patrick Huisinga te interviewen over het revolutionaire project.
De tijd dringt, maar je kunt nog t/m 7 juli meedoen aan de presale van DUCA. Pak je kans om van 25% korting te profiteren! Daarnaast leg je samen met Patrick de fundering voor een nieuw financieel systeem, met als beloning een yield van maar liefst 500 tot 2000 procent!
Dag Patrick, zou jij je even kunnen voorstellen aan onze lezers?
Dat kan zeker! Ik ben Patrick Huisinga en ik ben de founder en CEO van DUCATA. Ik ben zes jaar geleden begonnen met dit project omdat ik iets wilde doen wat een hele grote potentiële impact heeft op deze wereld voor zoveel mogelijk mensen.
En wat heeft er nou een grote impact? Waar hebben we nou allemaal mee te maken? Dat is geld. En in feite heeft blockchain de mogelijkheid om voor het eerst geld te creëren (of in ieder geval te ontwikkelen) en het beter te maken dan wat er nu wereldwijd gebruikt wordt. En dat is de basis geweest voor dit avontuur, dat nu op 10 juli gelanceerd zal worden.
Kun je meer vertellen over DUCATA en de munt die jullie hebben ontwikkeld?
DUCATA als bedrijf heeft dus echt een vrij sterke sociale missie, omdat we in feite vinden dat een stabiele valuta en betrouwbare financiële infrastructuur een basisrecht moet zijn voor de mens.
Nu zouden we kunnen zeggen dat het in Nederland, Europa en Amerika allemaal redelijk op orde is, maar we hebben een meer wereldwijde kijk. En dan zie je dat het in algemene zin op heel veel plekken totaal niet op orde is. En daar willen we wat aan doen. Maar ook om een alternatief te bieden voor alle lokale, menselijke systemen.
Wat is nou het idee? Wij zitten hier, wij zitten in Nederland en we zitten met een euro. Nou niks mis mee, maar als je nou iets anders wilt? Hoeveel opties heb je dan? Kortom, je zit in één systeem, en dat systeem wordt je opgelegd.
En natuurlijk kan je in Nederland met een bankrekening ook iets met dollars doen, et cetera. Maar eigenlijk zit je vast in dat systeem. Ik zou dan een alternatief willen hebben als mens, waardoor ik ook in een ander systeem kan zitten naar mijn keus. En dat alternatieve systeem, dat is wat wij ontwikkelen. En daar is DUCA de eerste belangrijke basis stap in.
DUCA is geprogrammeerd geld. Het is volledig transparant en volledig gecodeerd. Het is voor iedereen toegankelijk en werkt op basis van objectieve criteria. Objectieve principes die iedereen kan zien, kan weten. Men weet wat er gebeurt, men weet waarom het gebeurt en daar zitten dus geen mensenhanden aan die invloed uitoefenen.
Functioneert het als een stablecoin?
Nou, het is dus geen stablecoin, maar dan moeten we naar de definitie van de stablecoin kijken. Een stablecoin heeft eigenlijk twee kenmerken:
- Het is gekoppeld aan een fiatvaluta of een groep valuta’s;
- Het heeft een stabiliteitsmechanisme dat gebaseerd is op onderpand.
Dus je creëert een onderpand waardoor de token die je creëert stabiel en uitwisselbaar is. DUCA is geprogrammeerd geld en daardoor ook echt geld. Dat kent niet het onderpand op deze manier. Het is veel meer gestabiliseerd op basis van in- en uitstroom van kapitaal.
In die zin werkt het eigenlijk net als een volatiele munt, waarbij we de focus hebben op het balanceren van de kapitaalstromen. Dus ja, het is iets wat een stabiele waarde probeert te creëren, maar het is geen stablecoin.
En kan men DUCA al gebruiken?
Na de lancering, die volgende week woensdag plaatsvindt. Dan kan je via het protocol in- en uitstappen en het gaan gebruiken als een manier om waarde op te slaan. Vanaf daar moeten we integraties gaan opzetten om het breder te gaan gebruiken.
Daarom zal het breder gebruiken iets zijn wat we pas gaan uitrollen na de lancering. Maar je kunt DUCA al volledig gebruiken bij de lancering en vanaf de lancering als opslagmiddel. Want daar is het ook voor bedoeld, als waardeopslag voor je vermogen.
Dus DUCA is niet gedekt door goud, cash, maar in plaats daarvan algoritmisch?
Je zou kunnen zeggen dat het algoritmisch is, maar dan denken we gelijk aan een algoritmische stablecoin. Zo zou je het kunnen noemen, maar dat is het niet. Dus eigenlijk is het antwoord daarop nee. En zoals je zei, is het niet gedekt door een onderpand.
Het is maar goed dat het geen algoritmische stablecoin is, want het Terra-fiasco liet zien hoe mis dat kan gaan. Hoe gaat het bij jullie anders?
Wat Terra deed was een stablecoin zijn met een onderpand voor stabiele waarde. Maar het onderpand bestond uit hun eigen token, de Luna token. En dat werkt niet. Een stablecoinmodel op een algoritmische manier doen, dat kan niet.
Daarom doen wij dat ook niet. We gebruiken wel onderpand, maar om een hele andere reden. Wij zijn niet collateralised en daarom is DUCA ook geen stablecoin, want je kunt niet op die manier in- en uitstappen.
Ik merk dat het al ingewikkeld wordt, dus daarom zal ik het wat simpeler uitleggen. De manier waarop wij anders zijn, is dat we op dezelfde manier werken als het geld dat men nu in het alledaags leven gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de euro en de dollar.
Die hebben ook geen onderpand. Die worden ook algoritmisch gemanaged door kapitaalstromen te managen. En dat is het model dat we gebruiken. Dat is een heel nieuw model wat op deze manier nog helemaal niet gedaan wordt. Het is algoritmisch, maar wel heel anders dan een stablecoin zoals Luna.
Waarom raad jij aan om DUCA te gebruiken?
Omdat de waarde van DUCA gebaseerd is op een mechanisme dat koopkracht beschermt. Dus als je het gebruikt als waardeopslag hoef je niet bang te zijn voor inflatie, want het wordt gecompenseerd.
Je hebt over de langere tijd een waardestijging van de asset. Plus je krijgt een heel hoog rendement. En de combinatie van het rendement en het waardebehoud ten opzichte van het risico, is waarom DUCA zo interessant is. De stap verder is dat men hun eigen geld kan beheren buiten het huidige systeem. Maar dat is een ideologisch extraatje.
Vind jij het belangrijk dat mensen DUCA of stablecoins gaan gebruiken naast of misschien wel ter vervanging van fiatvaluta?
Uiteindelijk vind ik dat wel belangrijk voor mezelf, omdat ik geloof dat het huidige systeem niet te behouden is. Ik vind dat het huidige systeem zichzelf te pletter rijdt, maar dan wel in slow motion.
Men kan dat zien aan de steeds hoger wordende inflatie over de langere termijn en het waardeverlies van de munt. En dat is niet het systeem waar ik mijn vermogen en mijn geld in wil opslaan. Dus in die zin denk ik dat er een heel groot probleem is wat heel veel mensen nog niet zien, maar wat er wel is. En waar we een oplossing voor hebben.
Wat al in werking is getreden, maar wat zich nog verder moet uitpakken, is de Europese Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving. Hoe gaan jullie daar mee om?
Binnen de MICA wetgeving heb je te maken met een aantal classificaties. Volgens de MiCA-wet zijn wij een utility token. Wat dan belangrijk is, is dat je op een gegeven moment een licentie gaat aanvragen om te kunnen lanceren. Een licentie om verhandeld te mogen worden in de EU, als utility token.
Jullie presale eindigt over zes dagen, hoe is die tot nu toe verlopen?
Heel erg goed. We zijn eerder gestart met een private sale. Nu hebben we een presale. Daar is heel veel enthousiasme voor, ondanks dat het sentiment in de markt nog best moeilijk is. We hebben mooie hoeveelheden, ongeveer 2,7 miljoen, opgehaald. Er zijn 5.500.000 tokens verkocht en we hebben nog iets minder dan 1,5 miljoen te gaan. Dus we zijn heel enthousiast over de aandacht en de interesse.
Je had het eerder over het rendement van DUCA, hoe steekt dat in elkaar?
Bij de lancering van DUCA zal er een heel hoge yield, of rendement, beschikbaar zijn. Die zal rond de 500%-2000% bedragen. Bij de lancering zal het dan ook, of je nou aan de presale mee hebt gedaan of niet, heel interessant zijn om de munt te volgen. Dan kan het leuk zijn om op een veilige manier in te stappen en te kijken wat het gaat doen.
Wat belangrijk is, is dat we met yield niet de winst voor kopen en verkopen bedoelen. En je hoeft ook niets te staken. Als je DUCA bezit, komen er automatisch ieder uur nieuwe tokens bij. Je hoeft alleen maar te kijken hoe de hoeveelheid tokens in je crypto-opslag omhoog gaat, en je hoeft er verder niets voor te doen.
De tijd dringt, maar je kunt nog t/m 7 juli meedoen aan de presale van DUCA. Pak je kans om van 25% korting te profiteren! Daarnaast leg je samen met Patrick de fundering voor een nieuw financieel systeem, met als beloning een yield van maar liefst 500 tot 2000 procent!
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates