Maharashtra, een enorme deelstaat in het westen van India met ruim 112 miljoen inwoners, gaat het Ethereum (ETH) netwerk gebruiken om diploma’s te verifiëren. De overheid van de Indiase deelstaat werkt hieraan samen met de blockchain startup LegitDoc om een nieuw systeem te bouwen om fraudebestendige diploma’s en certificaten op Ethereum uit te geven.
Problemen met huidige methoden
Anil Jadhao, voorzitter van de Maharashtra State Board of Skill Development, legt uit waarom blockchain-technologie hier zo geschikt voor is. Hij zegt dat overheidsdocumenten historisch gezien als papieren documenten werden uitgegeven, maar in de laatste 10 jaar is er een enorme toename geweest in het vervalsen van zulke documenten.
Volgens Jadhao komt dit doordat India nog steeds grotendeels afhankelijk is van deze eeuwenoude methode, terwijl computertechnologie enorme vooruitgang heeft gemaakt. Nu kan een doorsnee persoon met basis computerkennis een nepdocument creëren die moeilijk te onderscheiden is van de echte. Ook duurt het eeuwig om papier documenten te verifiëren, zijn ze gevoelig voor schade en zijn ze omslachtig om op te slaan.
Echter zijn de gecentraliseerde digitale oplossingen van overheden alles behalve ideaal, zegt Jadhao. Dit introduceert nieuwe problemen omtrent beveiliging en privacy. De afgelopen jaren vond een enorme toename aan hacks, gegevensdiefstal, datacorruptie en privacy schending plaats. Daarnaast zijn er veel onduidelijkheden omtrent de eigendom van digitale gegevens. Papieren documenten waren wellicht ineffectief, maar ze beschermden wel eigendom en privacy; jij bezit het origineel en beslist met wie je deze deelt. Echter in gecentraliseerde digitale omgevingen bezit je vaak niet meer je eigen gegevens. De documenten zitten in een database die je moet vertrouwen en deze documenten kunnen vaak zonder toestemming of kennis met andere partijen gedeeld worden.
Blockchain is de oplossing
Blockchain-technologie brengt hier eindelijk verandering in. Het zorgt ervoor dat men opnieuw kijkt naar wat digitale eigendom en beveiliging betekenen. Een blockchain is een database zonder eigenaar, niemand heeft volledige controle en er is geen zogeheten single point of failure. Het is een netwerk bestaande uit duizenden computers die allemaal identieke kopieën van deze database bevatten. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om gegevens stiekem aan te passen. Zodra gegevens worden ingevoerd in deze blockchain database zijn deze permanent opgeslagen op een decentrale manier. De enige manier om hieromheen te komen is door het hele netwerk over te nemen en duizenden computer tegelijkertijd aan te vallen.
“Vandaar dat alle gegevens die zijn ingevoerd in sterk gedecentraliseerde, openbare blockchains zoals Ethereum niet kunnen worden gewijzigd, niet kunnen worden gehackt, maar onmiddellijk kunnen worden gecontroleerd. Overheidsdiensten kunnen gebruik maken van de kracht van openbare blockchains in combinatie met moderne cryptografie om digitale documenten uit te geven die fraudebestendig, hackbestendig, onmiddellijk verifieerbaar zijn en waarvan het eigendom uitsluitend bij de documenthouders ligt.”
Aldus Jadhao. De overheid van Maharashtra gaat samen met LegitDoc maar liefst bijna 1 miljoen diploma’s uitgeven op Ethereum. Het is de grootste implementatie van blockchain-technologie voor certificaten ter wereld en de eerste van zijn soort in India.