Decentralized Finance (DeFi) is een snelgroeiend onderdeel van de crypto-sector. Na de correctie in de eerste helft van dit jaar, is de hoeveelheid ethereum (ETH) die in DeFi-applicaties zit weer hard gegroeid! Dat blijkt uit data van DeFi Pulse.
DeFi is een algemene term voor een reeks aan nieuwe gedecentraliseerde financiële oplossingen die gebouwd zijn met blockchain-technologie. DeFi gooit de traditionele wereld van financiën op de schop met de creatie van een open source en transparant financieel ecosysteem. Zo kan men bijvoorbeeld geld lenen, uitlenen en verhandelen.
Het overgrote deel van de applicaties is op Ethereum gebouwd. Om bijvoorbeeld ETH uit te lenen, moet de gebruiker de ETH vastzetten in zo’n applicatie. De dollarwaarde van alle crypto die op deze manier in DeFi is vastgezet noemt men ook wel de total value locked (TVL). Deze fluctueert op basis van de ethereum prijs.
Om te zien hoe populair DeFi is, kan je ook naar het aantal ETH kijken dat in deze contracten zit. In april zat er nog bijna 8 miljoen ETH in DeFi met destijds een waarde van rond de $86 miljard. Maar een marktbrede correctie zorgde ervoor dat meer ethereum uit DeFi werd gehaald. Sindsdien was de trend echter overduidelijk opwaarts.
Inmiddels nadert de hoeveelheid ether in DeFi weer het hoogtepunt dat eerder dit jaar bereikt werd. Op het moment van schrijven zit er 7,8 miljoen ETH in DeFi. DeFi lijkt dus weer populairder te worden na de onzekere tijden eerder dit jaar.
Het grootste DeFi-project is Aave, een leenplatform. Het project bevindt zich op meerdere blockchains en gebruikers hebben er nu zo’n 2,2 miljoen ETH in vastgezet. Achter Aave vinden we Compound met 1,8 miljoen ETH.