Foto: Hadrian/Shutterstock
Bitcoin (BTC) is sinds de koers door de $100.000-grens heen brak weer onderwerp van gesprek op menig kantoor. Ook altcoins zoals XRP en Cardano (ADA) schoten omhoog, waardoor de cryptomarkt in een nieuwe fase lijkt te zijn beland. Maar waarom stappen beleggers juist nu massaal in?
Niet alleen marktontwikkelingen, zoals de hernieuwde politieke invloed van Donald Trump, spelen een rol. Zoals een conversie-optimalisatie bureau het zou verklaren: psychologische factoren zoals FOMO (Fear of Missing Out), schaarste en sociale bewijskracht beïnvloeden het gedrag van beleggers en stuwen de koersen omhoog.
Schaarste als drijvende kracht achter de Bitcoin-hype
Schaarste is een van de krachtigste krachten achter Bitcoin. Met een gelimiteerd aanbod van 21 miljoen BTC en steeds meer institutionele partijen die Bitcoin opslaan, neemt de schaarste toe. Dit voedt de angst om ‘te laat’ te zijn.
Ook altcoins en NFT-projecten gebruiken schaarste om investeerders sneller over de streep te trekken. Denk aan exclusieve presales, beperkte NFT-veilingen en halveringen van mining beloningen. Zolang iets als schaars wordt ervaren, wordt het aantrekkelijker.
Sociale bewijskracht trekt grote groepen beleggers aan
Beleggers laten zich vaak leiden door het gedrag van anderen. De recente stijging van XRP is hier een goed voorbeeld van: sociale media en influencers zorgden voor massale aandacht, waardoor steeds meer beleggers instapten.
Exchanges en cryptoprojecten spelen hier slim op in met live-aankoopupdates, influencer-marketing en Telegram-community’s die trends lijken te bevestigen. Maar niet alles is echt—vaak wordt kunstmatige hype gecreëerd met bots en valse engagement.
FOMO: Angst om de volgende rally te missen
Nu bitcoin rond de $100.000 hangt, voelen veel beleggers de druk om alsnog in te stappen. Exchanges en nieuwsberichten wakkeren deze angst aan met berichten over recordprijzen en ‘bijna uitverkochte’ tokens.
FOMO kan zorgen voor enorme koersstijgingen, maar is ook een valkuil. Wie instapt zonder onderzoek, loopt het risico op grote verliezen als de markt keert.
Blijf kritisch
De cryptomarkt wordt niet alleen door economische factoren gedreven, maar ook door emotie en psychologie. Schaarste, sociale bewijskracht en FOMO bepalen grotendeels waarom beleggers handelen zoals ze doen.
Kritisch blijven en rationele beslissingen nemen kan het verschil maken tussen winst en verlies.
Het Crypto Congres komt er aan, 17 april in de Rai Amsterdam – met een bomvol programma. Bekijk het programma & early bird tickets