Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com
Begin vorige maand werd het Terra (LUNA) ecosysteem plotsklaps instabiel. Naast de LUNA token, stortte ook de stablecoin UST volledig in en zorgde het voor prijsdalingen van andere cryptocurrencies. De theorie was dat het expres veroorzaakt werd, maar wie de dader is bleef tot nu toe onbekend.
Terra aanval à la George Soros
Als er iemand in de financiële wereld berucht is, dan is het George Soros wel. Hij heeft in 1992 de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk geforceerd om de link tussen de Britse pond en de Deutsche mark te verbreken. Die waren aan elkaar verbonden, net zoals UST verbonden was aan de Amerikaanse dollar. Dat heet een ‘peg’.
Soros had door dat de Bank of England (de centrale bank) de peg niet kon behouden en hij speelde daar slim op in. Door met genoeg geld short te gaan wist hij ervoor te zorgen dat de peg verbroken werd. De situatie met UST zou exact hetzelfde zijn.
Acht LUNA ‘verdachten’, maar niet opzettelijk?
Althans, dat is de theorie. En ditmaal was het niet George Soros, maar mogelijk acht andere kandidaten. Analysebedrijf Nansen heeft onlangs de on-chain data goed onderzocht en kwam op acht kandidaten uit. Crypto-bedrijven Celsius en Oapital maken deel uit van deze lijst.
Het klinkt misschien aannemelijk dat de aanval met opzet is uitgevoerd, maar volgens de on-chain analisten is dit niet het geval. De grote wallets begonnen met het onttrekken van UST van DeFi platforms en van exchanges. Dat leidde tot een te groot gebrek aan liquiditeit en een domino-effect. Het gebrek aan liquiditeit was dus eerder een vallende domino in een systeem dat sowieso al vrij zwak was.
Toch is het moeilijk in te schatten wat de echte intenties waren. Het is niet helemaal duidelijk van wie de andere wallets zijn, en er zijn geen harde bewijzen voor waarom het geen opzet is. Het zou kunnen dat de eerste ‘aanvaller’ wel degelijk zijn UST met opzet heeft gedumpt, wat de kettingreactie in heeft gezet.
Celsius kwam vlak na de aanval met de cryptische Tweet dat de fondsen van Celsius gebruikers veilig zijn en dat er verder niets aan de hand is. Ze hadden dus op zijn minst goed door hoe de vork in de steel zat. Of het opzet was, zullen we vermoedelijk nooit weten.