Traditionele hacks vormen grootste bedreiging voor sector
Foto: AlyoshinE/Shutterstock
Net als in de fysieke wereld diefstallen voorkomen, komen er in de wereld van cryptocurrencies ook hacks en oplichtingspraktijken voor. Het crypto beveiligingsbedrijf CertiK houdt deze data bij en is recent met de resultaten van de afgelopen maand naar buiten gekomen.
Schade crypto-hacks neemt toe in oktober
Vergeleken met de maand september liet oktober een kleine toename zien in de crypto verliezen. Waar september eindigde op 123,4 miljoen dollar, steeg de schade in de afgelopen maand met bijna 3% naar 129,7 miljoen dollar. Hoewel een toename van crypto verliezen natuurlijk nooit goed nieuws is, is de schade flink afgenomen ten opzichte van eerder dit jaar. Bijvoorbeeld de maand mei, toen het resultaat eindigde op bijna 325 miljoen dollar.
De verliezen van afgelopen maand worden door CertiK ingedeeld in drie groepen. Veruit de grootste verliezen werden geleden door de reguliere hacks. Hieronder vallen de aanvallen op crypto exchanges en persoonlijke wallets. Deze groep crypto verliezen was in oktober goed voor een schade van 127 miljoen dollar. De op een na grootste schadepost lag bij de zogenaamde “flash loans”. Hierbij maken oplichters misbruik van een speciale leenconstructie binnen de wereld van decentralized finance (DeFi). Zij wisten hiermee 1,5 miljoen dollar aan cryptocurrencies buit te maken.
Op de derde plaats eindigden de “exit scams” met een schadepost van 1,2 miljoen dollar. Bij deze scams worden investeerders verleid kapitaal in een specifieke munt te steken, waardoor de koers flink omhoog schiet. Als deze hoog genoeg staat, halen de hackers hun grote investeringen eruit, waardoor de koers ineen zakt. De overgebleven investeerders zijn op dat moment hun geld vrijwel volledig kwijt.
Radiant Capital grootste crypto-hack van oktober
De schade van verschillende hacks varieert uiteraard, maar het grootste crypto verlies werd geleden door de crypto exchange Radiant Capital. Een handige hacker wist zichzelf toegang te geven tot privé sleutels en smart contracts, waardoor er maar liefst 50 miljoen dollar aan bezittingen kon worden gestolen.
Nadat de hack plaats had gevonden, liet het protocol weten dat de toegang was verkregen door gebruik te maken van malware. Een stukje software dat zich had geïnstalleerd op drie computers, die toebehoren aan ontwikkelaars van het protocol. Het bedrijf heeft de beveiliging inmiddels aangepast. Zo is er een mechanisme ingebouwd, waarbij de toegang tot het protocol een wachttijd van 72 uur oplevert. Op die wijze hoopt het team achter het protocol mogelijke indringers op tijd te kunnen weren. De dienstverlening heeft het protocol op 1 november weer opgestart.
Bitcoin op hoogtste koers ooit: wat kunnen we verwachten van altcoins?
In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en gaan ze in op de vraag die iedereen bezighoudt: Bitcoin stijgt: wanneer gaan die alts nou eens iets doen?
Ivan duikt dieper in de cijfers en trends – want de perfecte storm kan onderweg zijn. Ook nemen we uitgebreid de tijd om te kijken naar grote bedrijven die in crypto stappen zoals Microstrategy en Tesla, en wat is de invloed hiervan?
En dat is nog niet alles! We willen bitcoin niet te kort doen – de all time high moet gevierd worden, vindt ook Bitvavo. Als je je vandaag aanmeld ontvang je 10 euro gratis crypto naar keuze.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates