Erik Juffermans Erik Juffermans
3 min. leestijd

GROK crasht, de meme crypto vernoemd naar de AI van Elon Musk

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
GROK crasht, de meme crypto vernoemd naar de AI van Elon Musk

Foto: MeSSrro/Shutterstock

Recent lanceerde Elon Musk met zijn bedrijf xAI de chatbot ‘Grok’. De nieuwe chatbot moet de concurrentiestrijd aangaan met onder andere ChatGPT. Na de lancering verschenen er binnen de kortste keren weer talloze nieuwe ‘memecoins’ in crypto land, verwijzend naar Grok. 

Echter heeft een van de grootste tokens van deze nieuwe reeks, GROK, blijkbaar banden met oplichters. Daar kwam crypto detective ZachXBT achter.

Crypto investeerder verliest $55,4 miljoen door slimme diefstal
Crypto investeerder verliest $55,4 miljoen door slimme diefstal

Scammers zitten achter memecoin GROK

ZachXBT claimt dat GROK gecreëerd is door scammers. Het Twitteraccount van het project werd namelijk al eerder gebruikt voor crypto scams. 

Het duurde niet lang voordat de waarde van GROK hard daalde na het bericht van ZachXBT. De GROK koers daalde in enkele uren van $0,027 naar $0,007. Het is een daling van 76 procent.

Op moment van schrijven herstelt de GROK koers naar ongeveer $0,011, maar dat is alsnog een daling van 60% vanaf de piek.

Het team van GROK ging daarom in de tegenaanval en vernietigde (burn) $1,7 miljoen aan GROK tokens om het vertrouwen te herstellen. Hiermee worden de tokens permanent uit circulatie gehaald waardoor de overgebleven tokens schaarser worden en mogelijk meer waard.

Discutabele actie van crypto detective ZachXBT?

GROK is een van de opvallendste memetokens van de afgelopen tijd. De token werd gelanceerd op 5 november, de dag dat Musk de gelijknamige chatbot bekendmaakte. In korte tijd steeg de waarde van GROK met meer dan 30 duizend procent.

Hoewel ZachXBT de ware aard van het GROK team aan het licht brengt, is er ook kritiek. Zo zou de openbaring en de daaropvolgende koersdaling volgens reacties grote verliezen voor investeerders opleveren. Zo zegt een boze reactie het volgende:

“Realiseer je je dat je speelt met het welverdiende geld van mensen? Dit is een community project en je maakt mensen kapot. En je wordt nog wel de ‘good guy’ van Twitter genoemd.”

Dat de openbaring van ZachXBT grote verliezen voor investeerders in GROK heeft veroorzaakt is duidelijk. Dat betekent niet dat de detective het probleem is. Zijn onderzoeken worden nog altijd gewaardeerd, ook al leidt dat soms tot verliezen door oplichters.

Het investeren in crypto, en voornamelijk memecoins, blijft riskant. Zo zagen we een paar maanden geleden dat een deel van het Pepecoin (PEPE) team er met miljoenen aan tokens vandoor ging. 

Bij Crypto Insiders raden we altijd aan om goed onderzoek te doen naar een crypto project voordat je besluit ergens je geld in te steken. Hoewel memecoins vanwege de rappe koersstijgingen erg aantrekkelijk klinken, worden op deze tokens ook de grootste verliezen gemaakt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Advertentie